НОВИНИ

Димитър Главчев: Oт ГЕРБ сме абсолютно последователни

Димитър Главчев от ГЕРБ, заместник-председател на парламента, член на Комисията по бюджет и финанси, каза в студиото на "Денят започва", че е напълно нормално да защитават предложения бюджет. Той смята, че вместо да се заканват, от опозицията е трябвало да бъдат в пленарната зала.

bnt avatar logo
от БНТ
18:49, 01.12.2016
Чете се за: 01:19 мин.
У нас
Димитър Главчев: "Oт ГЕРБ сме абсолютно последователни. Ние не изтеглихме бюджета който беше на правителството в оставка. Точно водени от отговорността, че трябва да остане държавата с бюджет, който да се изпълнява. Най-нормалното е да го защитавам във вида, в който е внесен от нашето правителство."

Според него, от опозицията сами са си виновни за взетите днес решения.

Димитър Главчев: "Вместо да се заканват можеха да стоят в залата. Имаше бюджет на първо четене, който беше внесен от правителството на Бойко Борисов, после беше подадена оставката и стоеше въпроса дали да се оттегли бюджета или да се остави да бъде разглеждан в парламента между първо и второ четене постъпиха предложения. Особено от ПФ и няколко от РБ. Малко странно изглежда, че партиите които са били в управление правят предложения, а опозицията не. Това илюстрира по какъв начин е работило правителството, и че е очевидно, че трябва да се подаде оставка и да се отиде на предсрочни избори. Ако бяха стояли в зала всички народни представители от останалите партии, щеше да бъде приет бюджета на БАН. 70 човека бяхме от ГЕРБ и отхвърлихме предложение на останалите. Сметнете колко са."

Главчев каза, че дебатите в бюджетната комисия са били основна причина за разногласията с Патриотични фронт.

Димитър Главчев: "Да. Дебатите по бюджета и предложенията им за него, начина по който те се отстояваха. Всички бяха наясно, че няма как да се случат тези предложения. Следващото редовно правителство може да направи актуализация на бюджета съвсем спокойно според неговите виждания. Ние сделки не правим."

По думите му няма нищо изненадващо в промяната на позицията на ГЕРБ.

Димитър Главчев: "Чисто принципно беше изявена подкрепа от страна на премиера Борисов, който каза че има да"връща жест". Но на следващия ден се случиха дебатите в бюджетната комисия."

Той обясни, че подадената оставка на премиера не е емоционално подадена. По негово мнение и двата пъти, в които е подавал оставка, е имало съвсем основателни причини.

"Компромисът, които направихме, да се състои това управление две години си заслужаваше, защото бяха отворени всички еврофондове, стабилизира се държавата и в крайна сметка това е, което си струва да запазим сега и затова е било това колебание, че сме готови наистина още един компромис да направим само и само да продължи тази стабилност, защото държавата продължава да е наистина в стабилно състояние. Ще я оставим в стабилно състояние. Това могат всички да го кажат", заяви Главчев.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първата жена капитан на кораб в полските ВМС
Първата жена капитан на кораб в полските ВМС
Новите програми за 3-и, 7-и и 9-и клас
Новите програми за 3-и, 7-и и 9-и клас