НОВИНИ

Народното събрание прие окончателно Бюджет 2017

БАН остана без допълнителните 10 милиона лева към своя бюджет. Това решиха окончателно депутатите по време на обсъждането за второ четене на централния бюджет за догодина. Дебатите преминаха със скандали и процедурни прийоми. Цял ден интригата в парламента се въртеше около това ще има или не в крайна сметка увеличение на парите за наука. Това предизвика редица прегласувания на едни и същи текстове от закона и процедурни обърквания. В крайна сметка академията остава с първия вариант на Министерство на финансите и ще получи само 5 милиона лева увеличение на бюджета си. Депутатите приеха изцяло и държавния бюджет за 2017-та година.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:03, 01.12.2016
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Днес всичко започна с извънредна парламентарна комисия по бюджет. Трябваше окончателно да се реши има ли допълнително пари за наука или не.

Менда Стоянова - ГЕРБ, председател на бюджетната комисия в НС: За наука пари има, но има за науката, която може да работи, има за науката, която може да прави проекти, които са добри и които наистина да доведат до съответния резултат. За мен, ако съм член на БАН би било унизително да моля бюджета за трохи.
Борислав Великов - зам.-председател на ПГ на Реформаторския блок: Може да са трохи, но за институтите на БАН са необходими средства за отопление, вода и електрическа енергия 5 млн. и 100 хиляди.

До заплетения казус с парите на БАН се стигна след като във вторник комисията по бюджет веднъж гласува да бъдат отпуснати допълнителни средства за БАН и Софийския университет общо над 10 милиона лева. Ден по-късно обаче увеличението отпадна в пленарната зала, защото новият текст не бил надлежно описан - твърдят вносителите.

За да поправи процедурната грешка днес бюджетната комисия се наложи втори път да гласува "ЗА" академичното увеличение. И след цял ден интрига ще има или не пари за наука...предложението отново, за втори път падна в пленарната зала.

Емил Димитров - Патриотичен фронт: Ако за колегите не е станало ясно, днес гласувахме да дадем пари на БАН, които те няма да получат.
Николай Александров - Атака: Ама вие сте намерили процедурата, по която да не дадете парите на БАН, ами излезте и така го кажете.

Настъпи смут в залата. Защото в един текст от бюджета 10-те милиона лева за БАН и Алма Матер ги имаше, а в друг не. Получи се разлика и между приходите и разходите в държавния бюджет.

Румен Гечев - ПГ на "БСП-лява България": Гласуват по три пъти, това много ми прилича на биенето на дузпи на г-н Борисов. Един път пропуска, втори път пропуска и бие трети път. И сега два пъти не им минава гласуването на тяхната и гласуват докато провалят бюджета на БАН, защо - питайте ги тях.
Менда Стоянова - ГЕРБ, председател на бюджетната комисия в НС: Когато прегласувахме това предложение се оказа, че тези партии, които го бяха внесли и тези партии, които го подкрепяха бяха забравили да останат докрай на работните си места. От Реформаторите бяха останали 5, от Патриотите 7, от БСП имаше не повече от 15.

От БСП се заканиха да сезират Конституционния съд заради обрата при гласуването на парите за БАН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов проведе разговор с ръководителя на изпълнителната власт на Афганистан
Борисов проведе разговор с ръководителя на изпълнителната власт на Афганистан
За първа година елхата на София е прад НДК
За първа година елхата на София е прад НДК