НОВИНИ

​Депутатите приеха на второ четене държавния бюджет

Депутатите приеха на второ четене държавния бюджет. В него е заложен икономически растеж от два процента и половина, едно цяло и 4 на сто дефицит, възможност за заеми до милиард и 200 милиона лева и индексацията на пенсиите от първи юли с 2 цяло и 4 %. Скандали и процедурни прийоми в пленарната зала имаше около спорното увеличаване на парите за наука с 10 милиона лева.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова Д. Маркова
15:48, 01.12.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

След като увеличението беше обещано на Академията и Алма матер, днес беше повторно отхвърлено. Технически грешки, както се изразиха депутати, предизвикаха прецедент в приемането на увеличението - след като два пъти парламентарната бюджетна комисия одобри допълнителния трансфер за наука, в пленарна зала то падаше също два пъти. И така, в крайна сметка се връща старото предложение на министерство на финансите - БАН да получи допълнително 5 милиона лева догодина.

Румен Гечев, ПГ на "БСП-лява България": Гласуват по три пъти, това много ми прилича на биенето на дузпи на г-н Борисов. Едни път пропуска, втори път пропуска и бие трети път. И сега два пъти не им минава гласуването, не на тяхната и гласуват докато провалят бюджета на БАН, защо питайте ги тях.
Менда Стоянова, ГЕРБ, председател на Бюджетната комисия в НС: Когато прегласувахме това предложение се оказа, че тези партии, които го бяха внесли и тези партии, които го подкрепяха, бяха забравили да останат докрай на работните си места. От Реформаторите бяха останали 5, от Патриотите - 7, от БСП имаше не повече от 15.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
65 годишен сърфист се пребори с 3 метрова акула
65 годишен сърфист се пребори с 3 метрова акула
Работникът, който загина при падане в асансьорна шахта, вероятно се е подхлъзнал
Работникът, който загина при падане в асансьорна шахта, вероятно се е подхлъзнал