НОВИНИ

Новите програми за 3-и, 7-и и 9-и клас

Третокласниците ще учат два нови предмета, според програмите на новия Закон за училищното образование. Те са "Компютърно моделиране" и " Технологии и предприемачество". В седми клас ще се наблегне на българската литература, история и география, а в девети клас ще се изучава подробно "История Славянобългарска", която беше преместена от 6-и клас. Днес просветното министерство представи новите учебни програми за 3, 7 и 9-и клас, които влизат в училищата през учебната 2018/2019 година.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:48, 01.12.2016
Чете се за: 01:12 мин.
Още

По български език в трети клас учебното съдържание ще е ориентирано към България, българския народ и език, а стихотворението "Обич" на Дора Габе ще трябва да рецитира всяко дете. По предмета "Човекът и обществото" ще се изучава българската история до Възраждането, а по " Човекът и природата "- устройство и функции на човешкото тяло. Ще има и два нови предмета - "Компютърно моделиране" и " Технологии и предприемачество ". По първия третокласниците ще се учат да програмират - ще създават свои интерактивни истории и анимации.

Диян Стаматов, зам. министър на образованието и науката в оставка: Децата или учениците в трети клас ще започнат да програмират на едно много основно ниво, нещо, което им е и интересно, и приятно, и полезно.

По "Технологии и предприемачество" третокласниците ще изработват различни изделия например за Коледно тържество и после ще придобиват предприемачески умения - да търсят ресурси, да рекламират, да участват в базари. По същия предмет седмокласниците пък ще правят "Цветна градина в училище или квартала" - ще добиват знания за ръчна и механизирана обработка на почвите и ще снимат с камера процеса. Ще разработват бюджет и приходи, ще учат организация на фирмите.

По български език, история и география в 7-и клас центърът ще е България. По литература ще се учат български автори- Вазов, Ботев, Алеко - като разликата със старите програми е включването на стиховете на Чинтулов, които ту падаха, ту се връщаха в програмите. По история ще се изучава българската история от Възраждането до началото на 21 век. От министерството обещават в учебниците да няма политизиране на най-новата ни история.

Диян Стаматов, зам. министър на образованието и науката в оставка: Надявам се, че ще се справим успешно, без да влизаме в политически взаимоотношения, а историческо отразяване на фактите - това се е случило тогава, в него е участвал този, тази, тези и толкова.

Географията в 7-и клас е за Европа, Балканите и България. Деветокласниците ще изучават по литература произведения от Балзак, Флобер, Джонатан Суифт, Пушкин, Бодлер. Ще учат и предисловието на "История Славянобългарска", която се премести от шести в девети клас по предложение на експертите. По "Информационни технологии" в 9-и клас ще се учат електронна търговия и разплащания.

От днес започва едномесечното обществено обсъждане на новите програми и събиране на мнения по тях. Програмите за 3, 7 и 9-и клас трябва да бъдат утвърдени от министъра до края на януари, за да започне подготовката за отпечатване на учебниците, която трае около 18 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Главчев: Oт ГЕРБ сме абсолютно последователни
Димитър Главчев: Oт ГЕРБ сме абсолютно последователни
Марково - първото IT село в България
Марково - първото "IT" село в България