НОВИНИ

Димитър Главчев подаде оставка, Цвета Караянчева е новият председател на НС

Димитър Главчев подаде оставка като председател на Народното събрание след среща на премиера и лидерите на всички парламентарни групи. Депутатите избраха на негово място Цвета Караянчева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:00, 17.11.2017
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Политическият скандал от последните дни достигна до развръзката, за която настояваше опозицията - Димитър Главчев да подаде оставка като председател на НС. Изненадващо тази сутрин дойде премиерът Бойко Бориков, който участваше на среща с лидерите на парламентарно представените групи, в това число и на опозицията.

По време на срещата от мнозинството са се обявили против оставката, но опозицията е била непреклонна и само в такъв случай ще се върне в пленарната зала. Срещата продължи около час и председателят на Народното събрание обяви решението си да се оттегли от поста си. Управляващите мотивираха решението с желанието да се нормализира обстановката за работа и заявиха, че не бива да се хвърля сянка върху предстоящото Европредседателство.

;

Вижте какво казаха Димитър Главчев и партийните лидери:

Димитър Главчев: Смятайте, че това е морален акт, както е всяка една оставка, разбира се. И по този начин искам да се възстанови нормалната парламентарна обстановка в залата и по никакъв начин да не хвърляме сянка върху предстоящото председателство. Смятам, че като досегашен пръв сред равни трябва да дам пример за възстановяване на парламентаризма в Народното събрание.
Бойко Борисов, министър-председател: Ясно е, че това е един добре обмислен план на опозицията, но винаги съм твърдял, че държавата ни е по-важна от всичко и стабилността в нея.
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ: В българския парламент се очаква следващата седмица да изнесе обръщение председателят на Европейския парламент. Не бихме искали да си представяме, че ще дадем сигнал - половината пленарна зала ще бъде празна.
;

Час, след като Главчев подаде оставка, НС избра за председател Цвета Караянчева. „За“ нейната кандидатура гласуваха 138 депутати, трима бяха против, а 71 се въздържаха.

Тя положи клетва пред парламента и каза следвното:

;
Цвета Караянчева, председател на НС: Ще работя така, че всички да се чувстваме равни. тук е сградата, където трябва да се чуват различните мнения, тук трябва да казваме всичко, но то да бъде основано на политики, а не на личностни нападки.
;

Предстои от ГЕРБ да решат кого да предложат за зам.-председател на Народното събрание. Главчев заяви, че обмисля дали да остане в парламента.

;
Корнелия Нинова, председател на ПГ на БСП за България: Днешното решение на г-н Главчев неизбежно и правилно, но е и горчив урок за цялата политическа класа и най-вече управляващото мнозинство - че е нормално да има управляващи и опозиция.
Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС: Високо оценяваме личния акт на г-н Главчев с подаване на оставката. Призоваваме следващия председател на Народното събрание да е на нивото на изискванията на институцията.
Веселин Марешки, председател на „Воля“: Господин Главчев може би не му издържана нервите, но той можеше да излезе и да каже едно сухо извинявайте и всичко това да прекъсне.
Волен Сидеров, председател на ПГ „Обединени патриоти“: Компромис, жертваха Главчев.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар унищожи покрива на жилищна кооперация в Благоевград
Голям пожар унищожи покрива на жилищна кооперация в Благоевград
Бургаски криминалисти разкриха крупна интернет измама на бургазлия
Бургаски криминалисти разкриха крупна интернет измама на бургазлия