НОВИНИ

Димитър Манолов: Пенсиите да са или наследствени или пожизнени

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" в предаването "Още от деня".Няма страхове, има идиотски спекулации, каза синдикалистът по повод коментарите за промените в кодекса за социално осигуряване.

димитър манолов пенсиите наследствени пожизнени
bnt avatar logo
от БНТ
19:17, 09.05.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Димитър Манолов каза, че "Промените в Кодекса за социално осигуряване са писани от КФН и повечето хора, които са вътре в тези неща, те познават този текст. (...) Сега обаче те спекулират по някакви техни си неща, за които нека те да отговарят".

- Голяма част от този законопроект са свързани с хармонизация с междувременно променено европейско законодателство, което цели най-вече елиминирането на възможността вътре в тази дейност да има свързаност на лица, заради което изгоряхме с КТБ.... - поясни той.

Тъй като дейността на пенсионните фондове приличат на банки нормално е да се вземат мерки и при тях. Предстоят стрес тестове и за пенсионните фондове подобно на стрес тестовете на банките.

Манолов рязко реагира на коментарите, че "втората пенсия" ще бъде национализирана:

- Това пак се разказва спекулативно. (...) Използването на думата "национализация" тука е най-голямото малоумие, което някой някога може да направи. Но понеже българинът първосигнално кълве на тоя бастун , нали, и се плаши от тая думичка... Първо, тези средства си остават в частните пенсионни фондове. те са на частните лица, които ще ги ползват. Държавата вътре няма стъпчица, едно пипане няма от страна на държавата. Така, че думата национализация е изключително малоумие! Да не говорим за това, че тя в България се използва по съвсем друг ред и съвсем не на място. Защото това, което са правили комунистите след 44-та година, не е било национализация, а експроприация. (...)

Проблемът е в едно нещо, което отдавна е създадено, каза Димитър Манолов и допълни: на ДСБ някакси не им отива много да говорят по тая тема, защото ДСБ са били в СДС по времето когато СДС е направил този закон и "обещаха на хората две неща, които заедно са неизпълними":

- Пенсиите да бъдат едновременно наследствени и едновременно пожизнени. (Това) от механизма е абсурд да се случи! (...) Законът предвижда една палиативна мярка - създаване на технически резерв, чрез който технически резерв тази разлика да бъде покрита. Тя не може да бъде покрита завинаги. Тя ще бъде покрита за известно време - докато парите в техническия резерв свършат. Единственото решение е пенсиите да бъдат или наследствени или пожизнени.


Вижте цялото интервю с Димитър Манолов в предаването "Още от деня".


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрийският канцлер подаде оставка
Австрийският канцлер подаде оставка
За втора поредна година шествие Безсмъртния полк у нас
За втора поредна година шествие "Безсмъртния полк" у нас