НОВИНИ

Пеещ паметник за 100-годишнината от Добричката епопея

Първият паметник на генерал Иван Колев в Добрич беше открит днес. Скулптурата на Спасителя на Добрич поздравява местните жители и гостите на града със стария химн - Шуми Марица. Днес Добрич чества 100-годишнината от Добричката епопея. Преди век на този ден се е водила най-ожесточената битка за свободата на града и повторното му завземане от румънската, руската и сръбската армия.

bnt avatar logo
от Петя Николаева
20:58, 07.09.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

След сто години Добрич дочака паметника на генерала, който според съвременниците на събитията е „спасителят на Добрич и освободителя на Добруджа"

Академик Георги Марков, председател на сдружението за изграждането на паметника: Доживяхме този паметник за трети път и стана. Героят Иван Колев заслужава паметник и загиналите във войните, тъй като той е освободителя на Добруджа. Един бесарабски българин който се бори за обединяването на българите под обща държавна стряха. Години наред беше пренебрегван по политически причини.

Близо 6 метра е висок монумента и в копитото на коня е вграден сензор, който след като се задейства при движение започва да звучи стария национален химн „Шуми Марица". Автор на паметника е Александър Хайтов. Негова е и скулптурата на цар Самуил със светещите очи в София, която предизвика полярни мнения за художествената й стойност.

Бойко Борисов, министър-председател: По тая тема има професори, експерти да говорят. За мене това, което виждаме е един прекрасен паметник, на един човек, който действително е оставил много трайна диря в уменията особено на кавалеристите навремето. И с неговата тактика и мъжество сме освободили и Добрич навремето.

Това е първият етап на монумента. Вторият предвижда поставянето на 20 плочи, на които ще бъдат изписани имената на загиналите в Добричката епопея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голяма част от дърветата в Борисовата градина са болни
Голяма част от дърветата в Борисовата градина са болни
В Лом търсят алтернативен маршрут за натоварения трафик
В Лом търсят алтернативен маршрут за натоварения трафик