ИЗВЕСТИЯ

Моите новини
Страхотен Тервел Замфиров стана световен шампион в...
Чете се за: 02:55 мин.
Не стихват протестите в Турция след ареста на кмета на...
Чете се за: 01:07 мин.

ЗАПАЗЕНИ

Глоби за лошите храни в училище

bnt avatar logo от Добрина Грачанлиева
A+ A-
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Масови проверки на училищните столове за хранене, кухните в детските градини и лавките в района на училищата започват от 15 септември инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград. Досега проверки са извършвани само в кухните на детските ясли и градини, които са работили през летните месеци. Нарушения на изискванията за здравословно хранене на децата не са открити.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      В кухнята на детска градина "Мак" в Благоевград се готви според изискванията за здравословно хранене, като в менюто на децата са включени зеленчуци, плодове и млечни продукти. Въпреки че гратисният период на Наредбата за готвене със зехтин, слънчогледово олио и краве масло изтича през ноември, тук вече тя се изпълнява.

      Вергиния Вангелова, директор на детска градина „Мак"-Благоевград: Със изискванията за здравословното хранене се елиминира използването на маргарин, готви се със зехтин, с олио, консерванти да няма в нещата, които се дават на децата.

      До края на септември ще бъдат проверени всички хранителни продукти, с които готвят в училищните столове. Ако се установи наличие на оцветители, консерванти или пък маргарин в храната за ученици, ще се налагат глоби от хиляда до 3 хиляди лева.

      Най-много нарушения инспекторите от Агенцията по безопасност на храните са установили в училищните лавки.

      През миналата учебна година собственици на павилиони близо до училища са глобени, защото са продавали сокове с оцветители, пържени ядки и чипсове.

      Д-р Калина Милушева - началник отдел "Контрол на храните"- Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград: Това са храни, които са в срок на годност, годни са за консумация, не са опасни храни, просто мястото не им е там, защото наредбата го забранява.

      С началото на новата учебна година започват и допълнителни проверките за опаковка на храната в кетъринг фирми, както и дали се спазват изискванията за доставка на храната в училищните столове.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?