Масови проверки на училищните столове за хранене, кухните в детските градини и лавките в района на училищата започват от 15 септември инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград. Досега проверки са извършвани само в кухните на детските ясли и градини, които са работили през летните месеци. Нарушения на изискванията за здравословно хранене на децата не са открити.
В кухнята на детска градина "Мак" в Благоевград се готви според изискванията за здравословно хранене, като в менюто на децата са включени зеленчуци, плодове и млечни продукти. Въпреки че гратисният период на Наредбата за готвене със зехтин, слънчогледово олио и краве масло изтича през ноември, тук вече тя се изпълнява.
Вергиния Вангелова, директор на детска градина „Мак"-Благоевград: Със изискванията за здравословното хранене се елиминира използването на маргарин, готви се със зехтин, с олио, консерванти да няма в нещата, които се дават на децата.
До края на септември ще бъдат проверени всички хранителни продукти, с които готвят в училищните столове. Ако се установи наличие на оцветители, консерванти или пък маргарин в храната за ученици, ще се налагат глоби от хиляда до 3 хиляди лева.
Най-много нарушения инспекторите от Агенцията по безопасност на храните са установили в училищните лавки.
През миналата учебна година собственици на павилиони близо до училища са глобени, защото са продавали сокове с оцветители, пържени ядки и чипсове.
Д-р Калина Милушева - началник отдел "Контрол на храните"- Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград: Това са храни, които са в срок на годност, годни са за консумация, не са опасни храни, просто мястото не им е там, защото наредбата го забранява.
С началото на новата учебна година започват и допълнителни проверките за опаковка на храната в кетъринг фирми, както и дали се спазват изискванията за доставка на храната в училищните столове.