Доброто шампанско се познава по големите мехурчета

Досега се считаше, че най-доброто шампанско трябва да образува малки мехурчета. Но с коренно противоположна теза излязоха учени от университета в Реймс, които твърдят, че за да е добро едно пенливо вино, то трябва да има големи балончета, пише в. "Дейли мейл".

от БТА
16:01, 25.12.2016
Чете се за: 00:26 мин.
Още
Доброто шампанско се познава по големите мехурчета

Големият размер на мехурчетата рязко подобрява вкусовите качества на напитката. Веднага след като пенливият елексир се налее в чашата, той започва да формира милиметрични балончета в шестоъгълни конфигурации.

При размер на мехурчетата от 3,4 милиметра се образува аерозол над повърхността на течността, който силно стимулира обонянието и вкуса. Той рязко изостря всички скрити компоненти на шампанското. Според екипа на проф. Лиже-Белер малките мехурчета носели много по-малко информация на човешките рецептори, поради тази причина те са само мит за това, че характеризират най-добрите пенливи вина.

Около 1 милион мехурчета се оформят в една стандартна чаша с шампанско. Те се образуват вследствие разтварянето на въглеродния двуокис, който се образува във виното вследствие на вторичната ферментация, на което е подложено.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Русия обяви национален траур в памет на жертвите от самолетната катастрофа
Русия обяви национален траур в памет на жертвите от самолетната катастрофа
7 часа във въздуха след авария на лифт в Италия
7 часа във въздуха след авария на лифт в Италия