НОВИНИ

Доброволна военна служба ще бъде въведена у нас

Това съобщи в Смолян военният министър Красимир Каракачанов при изпращането на 35-ия български контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан.

доброволна военна служба въведена нас
bnt avatar logo
от БНТ
19:13, 16.01.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Красимир Каракачанов заяви, че не се е отказал от намеренията си за връщане на казармата, а въвеждането на доброволната служба е първа крачка в това отношение. В момента недостигът в армията е близо 6 000 души, като някои поделения са изправени пред кадрови колапс.

Каракачанов разкритикува индиректно отпускането на допълнителни 100 милиона лева за увеличаване на заплатите в МВР под заплахата от полицейски протести по време на Европредседателството.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения, да могат доброволно да служат не като кадрови военнослужещи, доброволни - шест девет месеца, зависи от специалността - да получат подготовка, влизат в резерва. Това би довело до решаване на проблема с недокомплекта, защото една част от тях биха могли да харесат службата и да останат на служба... Както тази година имаше увеличение на заплатите на военнослужещите, така ще има и следващата година. Смятам за правилно целия сектор сигурност - армия, полиция, служби за сигурност - да вървят в комплект, защото не смятам че е правилно да се отпускат пари само там, където някой вдига шум или прави протести. Армията по закон няма право на стачки и протести, но това не означава че има по-малко нужди от полицията.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задължителни инвестиции за 365 млн. лв. на ВиК-мрежата в София до края на 2025
Задължителни инвестиции за 365 млн. лв. на ВиК-мрежата в София до края на 2025
160-годишната църква в пловдивското село Черноземен продължава да се руши
160-годишната църква в пловдивското село Черноземен продължава да се руши