НОВИНИ

Докъде ще стигне крайнодесният бунт на австрийците?

Първи прогнозни резултати от днешния втори тур на президентските избори в Австрия. 50,2 за крайнодесния кандидат Норберт Хофер и 49,8 за независимия Александър ван дер Белен. Заради многото решили да гласуват по пощата, резултатът може да стане ясен чак утре вечер. Днешният вот може за излъчи първия крайнодесен държавен глава в Европа и това го прави изключително важен за целия континент.

bnt avatar logo
от БНТ
19:02, 22.05.2016
Чете се за: 01:08 мин.
По света

45-годишният крайдесен политик Хофер или 72-годишният ван дер Белен - университетски професор в пенсия, бивш лидер на зелените -австрийците днес бяха изправени пред безпрецедентен избор.

Кандидатът на Партията на свободата пряко бе запитан какво ще каже на тези, които го смятат за нацист.

Норберт Хофер: Не, не съм, ще видите. Трябва да ме видите след една две години, трябва да работя, тогава всеки ще разбере, че съм наред. Аз не съм опасен човек.

Ван дер Белен обобщи ситуацията така.

Александер Ван дер Белен: Кой ще спечели ли? Аз съм оптимист. Нека почакаме до довечера, а може би до утре. Накратко казано - аз съм проевропеец, а има някои съмнения, ще се отнася до господин Хофер.

Една трета негласували на първия тур направиха прогнозите сега почти невъзможни.

Австрия се оказа разделена - Хофер с подкрепа в провинцията, сред по-възрастните и мъжете, Ван дер Белен - сред образованите хора от града и младите.

"Хофер ще спечели", уверен е избирател.

"Няма друг начин", допълни жена.

"Надявам се правилният човек - Ван дер Белен", заяви избирателка.

"Ще има изненада", смята австрийка.


;

Настроенията в един от работническите квартали на Виена са показателни как се стигна дотук - разочарование от двете основни партии, и страх - от мигрантите, за сигурността, за работните места. На първия тур в тази традиционна крепост на социалдемократите масово гласуваха за Хофер и остават на това мнение.

Маргарита Пушнер, медицинска сестра: Той е млад е енергичен. С политически опит. Няма по-добър избор.

Валтер Волф продавач: Като гледам, чуждите магазини стават все повече, чух по телевизията, че скоро ще завземат квартала, това трябва да се спре.

Въпросът е докъде ще стигне крайнодесният бунт на австрийците.

Макар и с ограничени функции, президентът в Австрия може да разпуска правителството. В момента с 30% според анкетите евроскептичната антиимигрантска Партия на свободата е първа политическа сила в страната. Крайнодесните в последните месеци бележат небивал възход в Германия и имат силни позиции в още редица държави от Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наградиха полицаи след размириците във Франция
Наградиха полицаи след размириците във Франция
Майските събития да не се политизират, призова Лютви Местан
Майските събития да не се политизират, призова Лютви Местан