НОВИНИ

Доклад: България е най-корумпираната страна в ЕС за 2016 г. (обзор)

България е на последно място след държавите в Европейския съюз според индекса на възприятие на корупцията за 2016-та година. Това сочи изследване на "Трансперънси интернешънъл". България не е променила стойността на индекса си в сравнение с миналата година и така не показва напредък в борбата с корупцията. От "Трансперънси Интернешънъл-България" смятат, че негативните оценки идват от неприемането на Антикорупционния закон и опити за приемане на лобистки закони в Народното събрание.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:00, 25.01.2017
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

От общо 176 страни България е 75-та. Неправителствената организация, базирана в Берлин, подчертава, че нито една държава не се доближава до перфектните 100 пункта. Челната тройка е от Дания, Нова Зеландия и Финландия с 90 и 89 пункта. На другия полюс са Сомалия, Южен Судан и Северна Корея, съответно с 10,11 и 12 пункта. Стойността при България е 41 пункта.

Резултатите тази година подчертават връзката между корупцията и неравенството, а взаимодействието между тях подхранва популизма. Бездействието на традиционните политици срещу корупцията прави хората цинични, изтъква "Трансперънси интернешенъл". Организацията предупреждава, че вместо да се борят с недъзите на капитализма популистите, автократичните лидери и несистемните партии само задълбочават корупцията.

Като пример са посочени Турция и Унгария, които през последните години се справят по-зле с проблема, докато Аржентина, която се раздели с популистко правителство, бележи напредък.

"Трансперънси интернешенъл" засега възприема изчаквателен подход към новата американска администрация на президента Тръмп, но някои тенденции вече будят "сериозни тревоги". Съединените щати са на 18-то място - с две по-ниско спрямо 2015-та.

Фин Хайнрих- директор на изследователската дейност на "Трансперънси интернешънъл": От една страна Тръмп се качи на борда с билет за борба с корупцията, както и управляващите в Унгария и Турция. Той обеща да пресуши блатото, но в действията му има непотизъм. Зет му е главен съветник, в кабинета има хора с много конфликти на интереси. Те не се стремят към прозрачност, а към тайни, корупционни сделки. Ето защо сме много разтревожени, че вместо да пресуши блатото, Тръмп само ще влоши нещата.

Над две трети от всички държави имат под 50 пункта, при среден резултат 43 пункта. България е с 41. Обобщените данни се тълкуват като индикация за ендемична корупция в държавния сектор.

Еда Мюлер - германската секция на "Трансперънси интернешънъл": Германия все още е на добра позиция, но това може да се промени, ако се стигне до ситуация, в която компаниите започнат да вярват, че могат спечелят предимства, когато плащат рушвети.

Корупционни афери не липсват, дори и в първенеца Дания, където 20 депутати не са обявили външни дейности и финансови интереси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6000 лева за църквата в Крислово от кабинета
6000 лева за църквата в Крислово от кабинета
В парламента определиха доклада на ЕК като реалистичен
В парламента определиха доклада на ЕК като реалистичен