НОВИНИ

В парламента определиха доклада на ЕК като реалистичен

Политическите сили в парламента определиха доклада на Европейската комисия като реалистичен, обективен и пълен. Депутатите намират за напълно основателни критиките за липса на борба с корупцията, с организираната престъпност, както и забележките към настоящия състав на Висшия съдебен съвет.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:55, 25.01.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Управляващите отчитат усилията на всички политически формации за добрата оценка на Еврокомисията. От ГЕРБ приемат критиките, но подчертаха, че са останали сами с Реформаторите в подкрепата за антикорупционния закон в този парламент.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Изключително важно е, че това, което не изпълнихме като ангажимент, ще бъде основен приоритет в 44-тото НС. Антикорупционното законодателство и по-сериозна и ефективна борба срещу корупцията, което смятаме, че е действително една справедлива оценка.

От ДПС твърдят, че е реалистчно до края на годината преди следващия доклад критиките да бъдат проедоляни и мониторингът да бъде свален. Казват, че нямаме антикорупционен закон, защото предложеният проект не заслужавал подкрепа.

Четин Казак - депутат от ПГ на ДПС: Там за съжаление правителството на Бойко Борисов внесе един закон, който концептуално беше погрешен и затова не можа да бъде приет. Надяваме се следващото НС и следващото правителството да си вземе поука, което допусна това правителство.

БСП акцентира върху два конкретни казуса, отбелязани в доклада като лоши и вредни практики- Тефтерчето Златанов и скандалът Двете каки. Смятат, че на правителството на Борисов се дължи факта , че България ще председателства евросъюза под мониторинг.

Кристиан Вигенин - депутат от ПГ на БСП лява България: Ако имаме това доверие от българските избиратели да работим достатъчно активно и ефективон към препоръките отправени в този доклад, така че в края на 2017-та очакваният следващ доклад да бъде достатъчно позитивен и той да даде шанс да започне процес на излизане от този механизъм.

Реформаторите откриват в доклада положените от тях усилия за съдебната реформа. Обръщат внимание на въведеното по тяхно настояване явно гласуване във ВСС. Акцентират на критиката към настоящия състав на ВСС и конкретното посочване, че има политическо влияние.

Димитър Делчев - депутат от ПГ на Реформаторския блок: Следващия избор на членове на ВСС ще е ключов. За да може в България реформата да тръгне и да продължи. Трябва да бъдат избрани хора след публично изслушване и дебат и при оценка на техните обективни качества, а не на коя политическа партия симпатизират.

Депутатите са единодушни, че макар и с критики препоръките в досегашните доклади са допринесли за значителен напредък на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доклад: България е най-корумпираната страна в ЕС за 2016 г. (обзор)
Доклад: България е най-корумпираната страна в ЕС за 2016 г. (обзор)
Кампания за събиране на местни данъци
Кампания за събиране на местни данъци