НОВИНИ

Докладът „Мълър“: Предизборната кампания на Тръмп не е имала връзки с Русия

Предизборната кампания на Доналд Тръмп не е имала връзка с Русия, това сочат първите разкрития от доклада на специалния прокурор Робърт Мълър. Макар и съдържанието на доклада да се пази в тайна от обществеността, публикуването днес резюме предизвика различни интерпретации на двата политически лагери в Капитолия.

bnt avatar logo
от БНТ
17:26, 25.03.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Резюмето, публикувано от министъра на правосъдието на Съединените щати Уилям Бар, съдържа заключения по двете основни обвинения срещу Тръмп - заговор с Русия за влияние върху резултатите от президентските избори от 2016 г. и евентуално възпрепятстване на правосъдието от страна на президента. Бар смята, че доказателствата са недостатъчни, за да се задейства съдебно производство срещу Доналд Тръмп.

Според автора Робърт Мълър, макар и доклада да посочва, че Тръмп не е извършил нито едно тези престъпления пряко, това не го оневинява. Интерпретацията на Белия дом, обаче, беше коренно различна:

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Няма заговор с Русия. Няма възпрепятстване на правосъдието. Жалко е, че страната ни трябваше да мине през това.
;

Председателят на съдебната комисия в Камарата на представителите, обяви намеренията си да призове Бар за свидетелстване, поради съмнения във връзка с информацията, изложена в резюмето,

Джерълд Надлер - председател на съдебната комисия: Ние ще извикаме министъра на правосъдието да свидетелства пред комисията. Също така, изискваме публикуването на целия текст от доклада. Американският народ е има право на истината.
;

Часове след като разкритията бяха публикувани, последва и реакция на Русия. Москва изрази готовността си да подобри отношенията си с Вашингтон, но Белия дом трябва да направи първата стъпка.

Дмитрий Песков - говорител на Кремъл: Нашият президент е изразявал множество пъти желанието си за по-добри отношения със Съединените Щати. Сега топката е в техните ръце.

Демократите обръщат особено внимание на факта, че по въпроса за потенциално възпрепятстване на правосъдието от Тръмп специалният прокурор не е направил окончателно заключение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем души бяха ранени при ракетен обстрел край Тел Авив
Седем души бяха ранени при ракетен обстрел край Тел Авив
Мъж уби жена си в Стара Загора
Мъж уби жена си в Стара Загора