НОВИНИ

Докосни галерията

Възможно ли е хора с нарушено зрение и дори незрящи да разгледат пълноценно живописна творба или скулптура, за да усетят големите послания на изобразителното изкуство? Оказва се, че може, когато си подадат ръка науката, човешката воля и разбирането на институциите. За първи път в България отвори врати постоянна изложбена зала за хора с нарушено зрение в Националната галерия "Квадрат 500". "Докосни галерията" - така се нарича този нов проект.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска Оператор: Ивайло Минков
11:54, 16.10.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Децата са от училище „Луи Брайл". За първи път се срещат със скулптурата на Андрей Николов „Дух и материя". За нея и още няколко шедьовъра вече са готови аудиоописания, които ще помагат на незрящите да усетят истински творбите, но директорката на галерията толкова харесва проекта, че е решила тя самата да бъде гид на тази първа среща. Обикновено посетителите не бива да пипат експонатите, но за инициативата „Докосни галерията" избрани шедьоври ще бъдат достъпни.

Слава Иванова - директор на Националната галерия „Квадрат 500": Все пак цветът остава онзи компонент във визуалното, който като че ли най-трудно ще можем да им предадем 42.00, но все пак ще се постараем и ние ще имаме какво да научим от тях.

Тук идва на помощ науката. Алберто Стайков от фондация „Графия" половин година работи върху тактилни карти на живописни творби. Всъщност той е в основата на проекта.

Алберто Стайков - изпълнителен директор на фондация "Графия": Аз самият бях диагностициран преди години, че евентуално ще изгубя зрение... Сега аз правя нещо като превод от визуална на тактилна творба и по този начин правя достъпно за незрящите визуалното изкуство.

Работи със специална попиваща хартия, върху която се принтира копие на избрана картина. То минава през термична обработка и където има черно мастило - бухва, става релефно. Алберто решава какви детайли да остави с помощта на незрящ консултант, който му казва какво най-добре усеща ръката му. И тук има аудиограми, за да е пълна представата за изображението, цветовете и автора.

За съжаление, все още няма стандарти за тактилните карти, за да са ясни за всички.

Алберто Стайков: Ние гледаме през очите си, но виждаме през мозъка и по този начин, когато зрението не работи, ние заместваме зрението с останалите сетива, за да може мозъкът... сам да си създаде обема на формата и по този начин да го вижда.

Този кът в зала „Докосни галерията" ще бъде постоянно отворен и ще се обогатява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат топлото в София заради очакваното застудяване
Пускат топлото в София заради очакваното застудяване
Христо Шопов се завърна в театъра
Христо Шопов се завърна в театъра