НОВИНИ

"Докосни галерията" с картини за незрящи

За първи път у нас незрящи ще имат възможност да разглеждат картини. Инициативата е част от проекта "Докосни галерията" на Националната художествена галерия и има за цел да даде възможност на лишените от зрение, за да се докоснат до шедьоври от изобразителното изкуство.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
20:00, 12.08.2016
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Експозицията в салона за незрящи все още е много малка, а картините са разположени така, че докосването им да става лесно. Черно-белите табла са направени по подобие на знакови картини, рисувани от българските класици.

Слава Иванова, директор на Национална художествена галерия: "За нас беше изключително важно да намерим адекватната форма и незрящите да се опитаме да приобщим, към визуалните изкуства. Чрез тези тактилни карти предоставяме на нeзрящите възможността да усетят картините."

Автор на идеята и на тактилните карти е Алберто Стайков. Пред всяка от тях ще има надпис на брайлова азбука и устройство с аудио запис, за да може докато незрящият човек да усеща творбата, да научава повече и за нейния автор.

Една от картините, които могат усетят незрящите, е автопортрет на Захари Зограф.

Освен първия автопортрет в българската светска живопис в експозицията за незрящи са включени и "Ръченица" на Мърквичка, "Жътва в Чепино" на Иван Ангелов и картината "Река Ерма край Трън" на Никола Петров. В бъдеще авторите на проекта предвиждат и възможността незрящите да разглеждат и скулптурни произведения от фонда на галерията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в Рио: Дънекова вероятно ще прекрати спортната си кариера
От нашите пратеници в Рио: Дънекова вероятно ще прекрати спортната си кариера
Времето през уикенда
Времето през уикенда