НОВИНИ

Десетки сигнали за оказван натиск са били подавани срещу кмета на район Младост

Десетки сигнали за оказван натиск са били подавани срещу кмета на район "Младост" Десислава Иванчева. Поисканият подкуп за разрешение за строителство е бил 500 хиляди евро. Трябвало е да бъде предаден на няколко транша чрез посредник. Става въпрос за разрешителни на четири строителни обекта. Разследването е започнало през декември след сигнал на строителен предприемач. Той е осигурил парите за акцията от вчера. В кабинета на кметицата са открити стотици преписки и според разследващите тя умишлено е бавила преписки. На брифинга се появиха хора, които подкрепят кметицата на район "Младост". Стигна се и до пререкания.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
11:32, 18.04.2018
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Срещу кмета на район "Младост" са подавани множество жалби в административния и столичния общински съвет заради забавени преписки, съобщи Гешев.

Иван Гешев, ръководител Специализирана прокуратура: В резултат бих използвал термина "изнудван", по отношение на него е установен натиск, за да плати една сериозна сума. С оглед на обстоятелствата, че той не е този тип граждани, които се подават на този тип натиск, той се е свързал с колегите от комисия за противодействие на корупцията, беше разпитан и обясни конкретната ситуация.

Гешев обясни, че е използван метод на натиск, маскиран с добри намерения за борба с лоши порочни практики във връзка със строежите в определения регион, с който са преследвани користни интереси. Начинът е бил да се бавят различни процедури и да не се решават. По време на обиска в Община Младост и дома на кмета на район са намерени стотици преписки, които е трябвало да бъдат при конкретни специалисти.

Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокурор: Изнудваното лице, ще го кажа пак, защото това е точният термин в житейски смисъл, предаде сумата на посредника в едно кафе на ул."Гурко" и на "Раковски". Посредникът се свърза с кметицата и зам.-кметицата и отиде при тях на кафето на Кристал. Седнаха, пиха кафе два часа. Взеха си парите. Посредникът си взе 14 хил. евро от тия 70 хил. евро, която е неговата част от ситуацията, въпреки че беше заявил на изнудваното лице, че той пари от тази работа няма да прибере, а всичко взима кметицата и иска от изнудваното лице 20%. Но той си взе 20% от кметицата, вероятно очакваше и 20% от изнудваното лице. Все си парите, разделиха се след 2 часа кафе и тръгнаха в различни посоки.
;
Пламен Георгиев, председател на КОНПИ: Реално, в началото на февруари ние сме придобили тази информация от този човек. Той ни разказа подробно за какво става въпрос. Става въпрос за едно съобщение до "заинтересованите лица". Този човек вече има издадено разрешение за строеж, но чисто формално трябва да се изпрати едно съобщение до заинтересованите лица, за да може да се започне строителство. Даже, доколкото ние събрахме информация в другите общини, това е една съвсем формална процедура, която не изисква и въобще не стига до кмета. В деловодството се оправят документите, а той само слага един подпис. Това е една съвсем формална процедура, без която обаче не може да се започне строителството.

Предстои да се разбере какво ще бъде повдигнатото обвинение срещу нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест на майките на деца с увреждания
Пореден протест на майките на деца с увреждания
Удължиха дейността на временната комисия за ЧЕЗ
Удължиха дейността на временната комисия за ЧЕЗ