НОВИНИ

Доц. Мангъров: Състоянието на 3-годишното починало дете наподобява грип

Ако случаят с 3-годишното дете беше в януари-февруари, диагнозата щеше да бъде грип. Това каза в пряко включване за "Сутрешния блок" началникът на Първо детско отделение на СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров" доц. Атанас Мангъров.Вижте повече в прякото включване на репортера Боряна Черганова.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
08:06, 20.11.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Специалистът каза, че става дума за скоротечно протичане на една инфекция.

Доц. Атанас Мангъров, началникът на Първо детско отделение на СБАЛИПБ "Проф. Ив. Киров": Трябва да се каже, че, ако този случай беше през януари-февруари с този ход на заболяването, диагнозата щеше да бъде грип, защото той протича по този начин. Тук необичайното е сезонът - още не е започнала епидемия.

Аутопсията показва двустранна пневмония и трахеит. Другите случаи, при които се намира такава находка, са чума, антракс и грип, добави той.

Доц. Атанас Мангъров: Всяка година имаме случаи в Добрич, в Пазарджик, във Враца, в Стара Загора, които протичат по същия начин само че по друго време на годината. При тях дълго време се водят експертизи.
Доц. Атанас Мангъров: Детето е видяно предния ден от личния си лекар, който му назначава лечение като за белодробна бактериална инфекция. Не го насочва към болница, защото явно не е било в такова състояние. На другия ден родителите самостоятелно отиват в детската болница без направление. В тази болница се лекуват деца с различни заболявания и те е трябвало да чакат. Решили са, че не могат да чакат и са отишли в болница "Лозенец". Детето е прегледано, дали са му минимални допълнения към лечението, назначено предната вечер от личния лекар. Но също са решили, че детето не е било за хоспитализация. Защо? Защото детето най-вероятно не е било за хоспитализация.

След това родителите връщат детето в детската болница, където му правят снимка на белите дробове.

Доц. Мангъров: На тази снимка няма нищо съществено. Детето би могло да бъде изпратено за домашно лечение.

Само 4 ч. по-късно в състоянието на детето настъпва драматично влошаване и втората снимка, която се прави, показва много тежки изменения.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инцидент или лекарска небрежност причиниха смъртта на 3-годишното дете?
Инцидент или лекарска небрежност причиниха смъртта на 3-годишното дете?
Областният управител на Перник: Режимът спестява малка част от водата
Областният управител на Перник: Режимът спестява малка част от водата