НОВИНИ

ДПС няма да подкрепи нито един от проектобюджетите за 2017 година

От ДПС няма да подкрепят нито един от проектобюджетите за 2017 г. - на ДОО, на НЗОК и държавния. Това каза на брифинг в парламента Алиосман Имамов от ДПС. Той посочи, че това са бюджети на ГЕРБ и отразяват политиката на управляващата партия.

bnt avatar logo
от БТА
14:05, 17.11.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
дпс подкрепи нито един проектобюджетите 2017 година

Парламентът има мнозинство, което е управляващо и ще продължава да управлява още известно време, и то трябва да носи основната отговорност за приемането и изпълнението на този бюджет, смята Имамов.

От ДПС са наясно, че последствията от неприемането му ще ограничат някои социални плащания. Това също е отговорност на управляващите, каза Имамов. Според него управляващите трябва да намерят начин последствията да бъдат елиминирани с допълнителни финансови мерки и бюджетни процедури, които ДПС са готови да подкрепят.

Заместник-председателят на групата Йордан Цонев заяви, че като една от опозиционните партии в парламента най-логично е ДПС да гласуват против внесените от управляващото мнозинство бюджети. Намираме се в правителствена криза, която е на път да прерасне и в парламентарна и политическа, каза той. По думите му, ако не беше кризата, тяхната позиция щяла да бъде много лесна и проста. Той напомни, че вчера премиерът в оставка Бойко Борисов помолил трите основни системни партии да приемат бюджета, за да има икономическа и финансова стабилност в страната. "Колко пъти в този парламент ДПС трябва да подкрепя това нестабилно политическо мнозинство в името на стабилността в България?", попита Цонев.

По думите му няма основание ДПС да се ангажира с политиките на мнозинството, вложени в този бюджет, както няма основание да откликнат на призива на премиера. Неговият призив трябваше да бъде отправен към тези, с които сключи споразумение за управление на страната, а не към опозиционните партии, коментира Цонев.

Той посочи, че от ДПС са искали да играят проактивна роля, но нямало ресурс и желание в това Народно събрание. Според Цонев финалният вариант на държавния бюджет може да се окаже "финансов и законодателен Франкенщайн", заради множеството популистки предложения и защото най-вероятно ще има ситуационни мнозинства за всяко от предложенията. Няма да подкрепим бюджет, който може да срине финансовата стабилност, посочи той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европарламентът може да се откаже да преговоря с Турция за влизането й в ЕС
Европарламентът може да се откаже да преговоря с Турция за влизането й в ЕС
19-годишен младеж е прободен в корема пред дискотека в „Студентски град“
19-годишен младеж е прободен в корема пред дискотека в „Студентски град“