НОВИНИ

Драгомир Стойнев от БСП за Истанбулската конвенция: Не сме загубени в превода

В студиото на „Още от деня“ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев подчерта, че проблемът с Истанбулската конвенция не е въпрос на превод. Той увери, че БСП подкрепя борбата срещу домашното насилие и ще инициира законодателни промени в тази посока, но въпросът с т.нар. „социален пол“ е като капката катран, която разваля кацата с меда. Той изрази надеждата, че Европейският съюз ще окаже също толкова силен натиск срещу корупцията, какъвто по думите му е оказал за приемането на Истанбулската конвенция.

bnt avatar logo
от БНТ
19:13, 18.01.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Драгомир Стойнев заяви, че БСП подкрепя борбата с домашното насилие, но това няма да стане с обсъждането на т.нар. „социален пол“. Според него от въпроса се интересуват неправителствени организации, които след приемането на конвенцията, ще следят дали джендър теорията се спазва например по училищата.

Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ на БСП: Не сме загубени в превода, ние сме реалисти, които отстояват семейни и християнски ценности, и не приемаме тази теория. Ако не вярвате на БСП, вижте целия интелектуален свят, професори, учени, доктори, които се изказват срещу тази конвенция.

Той сравни елемента със т.нар. „социален пол“ с катрана, който разваля кацата мед. Стойнев се обяви да се приеме всичко от конвенцията без спорните елементи. За това БСП инициира промени в Наказателния кодекс, както и да се създават центрове за жени-жертви на домашно насилие.

Той заяви, че БСП не бламира Сергей Станишев, а решението да не се подкрепи конвенцията е на Националния съвет, не на ръводството на партията.

;

След приемането на бюджета идва и вотът на недоверие, напомни Драгомир Стойнев. Според него десет месеца партията е разкривала корупционни схеми като случая с НДК, програмата за саниране, „Суджук гейт“ и т.н. Той увери, че ще има дебат и нова информация за подобни практики.

Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ на БСП: ГЕРБ не трябва да се притесняват от това, което мисли Европа. Трябва да се притесняват от мнението на българските граждани.

Стойнев заяви, че БСП е конструктивна опозиция и докадателство за това е единодушното приемане на Договора за добросъседство с Македония. Той отрече атнтикорупционният закон да е конкретна стъпка на управляващите за борба с корупцията.

Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ на БСП: 88% заявяват, че са притеснени от кщорупцията в страната. Това казва и българският бизнес - че 90% от поръчките са нагласени. Има хора, които искат да отделят Северозападна България, заради корупционни схеми. Това го казват българсикте граждани.

Той подчерта, че според БСП сегашното правителство не носи стабилност в държавата, както твърди ДПС. Според Стойнев алтернативният бюджет на БСП се изпълнява в момента де факто от ГЕРБ, като доказателство са последните допълнителни разговори. Това според него е доказателство, че Столетницата е способна да управлява.

Стойнев потвърди, че БСП иска да се разсекрети докладът на ДАНС за контрабандата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хеликоптери може да помагат на Бърза помощ при спешни случаи
Хеликоптери може да помагат на Бърза помощ при спешни случаи
Протестно шествие срещу застрояването на Пирин затвори движението в Пловдив
Протестно шествие срещу застрояването на Пирин затвори движението в Пловдив