НОВИНИ

Борисов: Ще положим усилия да помогнем на засегнатите от фалита на "Олимпик"

Премиерът Борисов свиква среща с финансовия министър и председетеля на Комисията за финансов надзор по казуса с фалита на "Олипик", който остави 200 000 души без автозастраховката "Гражданска отговорност". Днес Бойко Борисов коментира, че Държавата ще положи усилия за да помогне на засегнатите, но няма да плаща, защото това означава парите да бъдат взети от данъците на всички българи. По-късно обаче думите му бяха атакувани от лидера на БСП. Във фейсбук Корнелия Нинова заявява, че това не е истина, защото парите трябва да бъдат взети от гаранционните фондове, а тези пари са от самите застрахователни дружества. В Стара Загора Борисов инспектира работата по европроекти на стойност 52 млн. лв.

bnt avatar logo
от БНТ
19:27, 19.08.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Държавата ще положи всички усилия за да помогне на пострадалите от фалита на застрахователна компания "Олимпик", но те няма да бъдат финансови обезщетени. Това заяви днес в Стара Загора премиерът Бойко Борисов. Той инспектира обектите в града, които се изграждат със средства по европейски програми. Общата им стойност е 52 милиона лева.

Премиерът каза, че за утре е насрочена срещата му с финансовия министър Владислав Горанов и председателя на Комисията за финансов надзор, на която да се обсъдят мерки, с които да бъдат подпомогнати хората, ужилени от "Олимпик". Борисов ще предложи българските евродепутати да поискат и промяна на европейското законодателство, касаещо контрола на такива фирми. Премиерът се опасява обаче, че фалитът на "Олимпик" може да се превърне в опасен прецедент.

Бойко Борисов, министър-председател: Само че държавата е на данъкоплатците. И когато кажем държавата да помогне, това означава, че на всеки от данъка, нашия, отделяме за тази сфера. Това означава всеки данъкоплатец да извади и да плати на тези, които са плащали с 20-30 процента по-евтино застраховки "Гражданска отговорност". Ще положим всички усилия да им помогнем.

При посещението си в Стара Загора Бойко Борисов припомни, че държавата работи добре в борбата с контрабандата и корупцията и с тези средства се реконструират много обекти по населените места в страната.

По отношение срива на сайта на Търговския регистър Борисов заяви, че причина са некачествените дискове, които са използвани.

Бойко Борисов, министър-председател: "Мисля, че четохте доста за фирмата, която с най-ниски цени е печелила. Въпреки всичко, положиха огромни усилия и до сряда ще е абсолютно готов. Виждате, има държави, където изборите им пробиват с кибер атаки и с какво ли не. Тук за всяко нещо се вдига огромна олелия.

Фирма "Лирекс БГ" поддържа базата данни на Агенцията по вписванията от 2012 година до днес. Изключение прави само периодът от пролетта на 2017 г. до тази пролет, когато регистърът се поддържа от "Индекс България" - дружество, свързано с "Лирекс БГ". Министър-председателят увери, че още в сряда Търговския регистър ще бъде напълно възстановен и ще заработи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зорница Даскалова твърди за отклоняване на вниманието от отговорните лица
Зорница Даскалова твърди за отклоняване на вниманието от отговорните лица
Овладян е пожарът над Карлово, наблюдението на място ще продължи
Овладян е пожарът над Карлово, наблюдението на място ще продължи