САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Държавните служители във Франция излязоха на общонационален протест

Държавните служители във Франция излязоха на общонационален протест три дни след поредната акция на "жълтите жилетки", която потъна в безредици в центъра на Париж. Синдикатите, които бойкотираха националния дебат, обявен от президента Макрон, протестират срещу ниската покупателна способност и реформите в публичния сектор. От Париж предава кореспондентът на БНР Юлия Талева.

от Юлия Талева, кор. на БНР
20:28, 19.03.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Десетки хиляди излязоха следобед на митинга в Париж, който протече без инциденти и под зоркия контрол на полицията.

"Да върнем силата на общонационалната стачка", зоваха синдикални лидери начело на шествието.

Около 150 демонстрации са се провели в страната. Най-многобройните стачкуващи бяха учителите, особено началните, недоволни от новата образователна реформа; стачкуваха и бюрата по труда и някои транспортни служители.

С днешния протест синдикатите се завърнаха на социалната сцена на Франция, след като дълго бяха в сянката на "жълтите жилетки". Техни представители също се забелязваха на митингите в опит да слеят протестите, след като последната им съботна акция завърши с палежи и разрушения от радикални групи в центъра на Париж.

Премиерът Едуар Филип обеща незабавна забрана на демонстрациите, ако на тях бъдат забелязани радикални групи. За целта полицията ще получи допълнително оборудване. Това обаче безпокои някои синдикалисти.

Ив Вейрие, генерален секретар на синдиката "Форс увриер": Вярвам в силата на спокойната решителност.Безредиците през уикенда помогнаха на правителството да оправдае ограничителни мерки върху правото на демонстрации. Ние сме много разтревожени, защото не знаем утре кое правителство с каква цел ще използва този закон, тук в зародиш има опасност за обществените свободи.

Следобед френският вътрешен министър Кристоф Кастанер даде обяснения в Сената за неовладяното насилие. Безредиците вече доведоха до отстраняването на префекта на парижката полиция и първите му помощници.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пътнически самолет се подпали при кацане на летище в Техеран
Пътнически самолет се подпали при кацане на летище в Техеран
Близо 8000 мигранти са влезли в ЕС през 2019 година
Близо 8000 мигранти са влезли в ЕС през 2019 година