НОВИНИ

Думите на Левски възкръсват в Националния военноисторически музей

На 19 февруари, когато отбелязваме 143-тата годишнина от смъртта на Васил Левски, Националният военноисторически музей ще върне спомена за Апостола чрез неговото най-ценно наследство – словото, пресъздало идеала му за свобода.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
14:33, 16.02.2016
Чете се за: 00:35 мин.
Още
Думите на Левски възкръсват в Националния военноисторически музей

Думите на Левски, записани в неговите писма и личното му тефтерче, ще звучат през целия ден и ще бъдат визуализирани чрез светлинна инсталация в залата, където се намират вещите му – косите, запазени от майка му, кръстчето от Божи гроб, подарък от вуйчо му, тасчето за вода, което е носил постоянно, личният му револвер „Гасер“ и веригите, в които окован потегля към бесилото и безсмъртието - съобщиха от музея.

;

Светлината инсталация ще представи думи на Апостола за лоялността и предателството, за честността и доверието, за революционната дейност, за тегобите на ежедневието, ще се срещнат с неговата чиста и предана душа в пореден опит да сверим часовниците си с най-чистия образ на любов към род и родина в историята ни.

Както всяка година, така и сега гости на музея ще бъдат родственици на Левски от страна на сестра му Яна.

През целия ден със записалите се училища и ученици НВИМ ще работи по образователната програма на тема: „Васил Левски – вчера и днес“, която представя неговите идеи и дело като нов етап в националноосвободителното движение. Все още има свободни места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Движение 21 иска оставката на министъра на транспорта Ивайло Московски
"Движение 21" иска оставката на министъра на транспорта Ивайло Московски
Златев декларира, че няма отношение към фирмите за Хемус
Златев декларира, че няма отношение към фирмите за "Хемус"