НОВИНИ

Двама министри представиха програма за развитие на Северозапапада

Мащабна програма за развитие на Северозападна България беше представена във Враца от министрите Лиляна Павлова и Божидар Лукарски. Първата реална крачка е, че по европейската програма „Региони в растеж" са отделени по спешност 217 милиона лева за решаване на най-неотложните социално-икономически проблеми в най-бедния регион в Европа. Включени са не само областните центрове, но и всичките 13 общини от градски тип.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
20:00, 13.06.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Новото в оперативна програма „Региони в растеж" е, че инвестициите ще се дават не на парче, а за интегрирани проекти с оглед на крайния ефект. Освен инфраструктурата и пътищата, главни приоритети стават професионалното образование, спешната медицинска помощ и привличането на бизнеса чрез публично-частно партньорство. Министър Павлова допълни, че няма да се разчита само на европейските пари.

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие: "Нашата целенасочена инвестиционна програма включва всъщност 4 програми. Първата и най-голяма е за Северозападна България, втората е за Родопите, третата за Странджа-Сакар, а четвъртата за планинските и полупланинските райони. Получиха се наистина грандиозни предложения за 565 милиона, а 50 на сто от тях са проекти от Северозапада".
;

Главната цел е да се противодейства на обезлюдяването на региона и да се задържат младите хора чрез по-висок стандарт на живот.

Божидар Лукарски, министър на икономиката: "При разработването на програмата положихме много усилия, за да успеем да договорим приоритет на проектите с място на изпълнение в Северозападна България. За мен постигането на такава договореност с ЕК беше изключително важно".

Според Лукарски видими резултати вече дават и направените промени в Закона за насърчаване на инвестициите и за корпоративното облагане, с които се запознават представителите на чуждестранния бизнес с интерес към нашата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ 2 дари книги на читалището в село Близнаци
БНТ 2 дари книги на читалището в село Близнаци
Опасна варненска градинка
Опасна варненска градинка