НОВИНИ

Забраниха къпането на "Офицерския плаж" във Варна

Регионалната здравна инспекция е наложила забрана за къпане във водата на "Офицерския плаж" във Варна. Причината е, че първите редовни проби на морската вода показаха, че в нея има два пъти повече бактерии от допустимите норми. За останалите плажове във Варна и региона изследванията са добри, морската вода е с нормално качество и къпането е безопасно.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
19:45, 13.06.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Къпането в замърсената вода крие рискове за здравето на хората, които пренебрегват забраната. Бактериите "ешерихия коли" и "чревни ентерококи" могат да причинят сериозни проблеми - особено при деца, възрастни и хора с отслабнал имунитет.

д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ - Варна: "Това, което може да се причини е стомашно-чревни оплаквания. Тези оплаквания могат да се наблюдават при поглъщане на морска вода".
;

От Общината поставиха предупредителна табела на Офицерския плаж, но не беше написана причината за забраната.

Гергана Стоянова - Сандански: "Аз видях табелата, но мисля, че е забранено за децата да плуват, а не заради бактериите".
Румен Раев: "Тя не е хубава по начало, от много години не е хубава. Те много хора не влизат във водата тук".

Причината за замърсяването е Шокъровият канал, който отнася в морето водата на няколко градски дерета. За разрешаването на проблема е необходимо да се изгради дълбоководно заустване.

Стоян Пасев, областен управител на Варна: "Мисля, че се спряхме на краткия вариант 450 метра навътре в морето. Уточнени са всички параметри и се очаква проектът да излезе до края на месеца и да се търси финансиране".

За изграждане на дълбоководното заустване са необходими около 2 милиона лева. Инспекторите ще вземат проби от Офицерския плаж през 3 дни. Забраната за къпане остава в сила, докато те не покажат по-добро качество на морската вода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха нова компресорна станция за газ край Петрич
Откриха нова компресорна станция за газ край Петрич
Инспектори забраниха къпането на Офицерския плаж във Варна
Инспектори забраниха къпането на Офицерския плаж във Варна