НОВИНИ

Двамата кандидати за шеф на КПКОНПИ представиха идеите си за борба с корупцията

Идеите за борба с корупция представиха днес пред ресорната парламентарна комисия двамата кандидати за председател на КПКОНПИ. Сегашния главен прокурор Сотир Цацаров предлага повече служители да следят за корумпирани, а депутатът от ВОЛЯ Симеон Найденов - антикорупционно обучение. Изборът ще бъде следващата седмица.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:19, 03.12.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

За да подобри работата, Сотир Цацаров предлага сериозни промени в администрацията на антикорупционната комисия.

Сотир Цацаров, кандидат за председател на КПКОНПИ: При личен състав на комисия 482 щатни бройки - 7% и то непълни 7, сега ги сметнах на калкулатора, са служителите, които се занимават с оперативно-издирвателна работа и пряко противодействие на корупцията.

Настоящият главен прокурор се обяви против идеята да отпадне задължението всички общински съветници да декларират имуществото си и предложи да се търси друго решение.

Сотир Цацаров, кандидат за председател на КПКОНПИ: Някакъв среден вариант, при който задължение за деклариране да имат поне общинските съветници в столицата, в областните градове и тези с население над определна численост.

Според Цацаров, обаче трябва да се намали броят на държавните служители, които декларират имуществото си, защото декларациите им не могат да бъдат проверявани и ефект няма. Предлага висшите държавни служители, които са семейни, живеят във фактически съжителства или пък са във фактическа раздяла да декларират задължително имуществото на настоящите си и бивши партньори, а не при различни условия, както е в момента.

Конкурентът му, настоящият депутат от "Воля" Симеон Найденов е категоричен, че трябва да се заложи и на антикорупционното обучение, но не от ранна възраст.

Симеон Найденов, кандидат за председател на КПКОНПИ: Корупцията е лоша дума. Не трябва още от малки да ги закърмяме с тази лоша дума - корупция. Въвеждане в по-горните класове и в университетите съм съгласен, че трябва да стане. Така че трябва да се работи в тази насока и моето виждане е такова.

Сотир Цацаров предлага да се създаде звено, което да следи за медийни публикации, по които Антикорупционната комисия да се самосезира и образува проверки. Настоящият главен прокурор предлага и законова промяна, която да позволи при повдигане на обвинение за шпионаж да започва проверка на притежаваното от обвиняемия имущество и процедура на конфискация, ако се установи несъответствие между доходи и имоти.

И двамата претенденти за поста предлагат да се заложи на превенцията в борбата с корупцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детайлни експертизи установяват автентичността на откритите творби на Вапцаров
Детайлни експертизи установяват автентичността на откритите творби на Вапцаров
Бивша служителка на НОИ-Пловдив източила около 3 милиона лева
Бивша служителка на НОИ-Пловдив източила около 3 милиона лева