НОВИНИ

Двегодишна условна присъда за убийството на сина на председателя на ДАНС

Бизнесменът Георги Илиев получи двегодишна условна присъда, с четири годишен изпитател срок, за смъртта на сина на председателя на ДАНС Димитър Георгиев - Юлиян. Шофьорската книжка на Илиев ще бъде отнета за срок от две години. Той трябва да плати и разноските по делото. 20-годишният Юлиян Георгиев загина преди две години при тежка катастрофа на бул. ,,Симеоновско шосе", след като се удари с мотор в лек автомобил, управляван от собственика на голяма верига пицарии.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:22, 03.10.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

На 2 април 2014 г. бизнесменът Георги Илиев прави опит за ляв завой, за да влезе в Ловния парк, където се намира едно от неговите заведения. В този момент, обаче, засича идващия насреща мотор на 20-годишния студент Юлиян Георгиев. Младежът загива на място. По време на процеса стана ясно, че Юлиян не е имал право да кара своя мотор, движел се е с не по-малко от 120 км. в час., а кръвните проби показаха употреба на канабис. Две години след инцидента съдът намери за виновен шофьора на лекия автомобил и прие, че той е нарушил Закона за движение по пътищата, защото не е осигурил предимство на движещите се направо. Председателят на ДАНС Димитър Георгиев не се яви в съдебната зала, а съпругата му отказа коментар. Адвокатът на семейството заяви, че тепърва ще се прецени дали да се обжалва присъдата.

На излизане от съдебната зала защитата заяви, че с този процес няма да се сложи край на войната по пътищата. Според адвокат Явор Нотев този случай, както и други подобни излизат, извън нормалните параметри на пътно-транспортните произшествия. Причината - високата скорост на мотористите, която често надхвърля 150 км. в час и то в градски условия.

Явор Нотев, адвокат на бизнесмена Георги Илиев:
Това е снаряд, който лети със скорост 33 метра в секунда. Тези формули, които експертите използват са за скорости близки до разрешените. Тук ние сме в пъти над тези параметри. Времето за реакция, което се въвежда в тези формули за водача, който е изненадан от такова поведение, са непригодни, за да дадат реалната обстановка."

Двете страни в процеса могат да обжалват присъдата в 15 дневен срок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАН: Метеорологичната станция на Мусала временно спира работа
БАН: Метеорологичната станция на Мусала временно спира работа
Опасни тролейбусни жици в Пловдив
Опасни тролейбусни жици в Пловдив