Отново установиха разминаване в качеството на храните у нас и в Европа

Ново проучване на Агенцията за безопасност на храните показа разминаване в състава и качеството на някои продукти, предлагани на българския и европейския пазар. В близо една четвърт от изследваните храни е установена разлика - сред тях са мляко за малки деца, безалкохолни напитки, шоколадови продукти. Сравнявани са аналогични продукти от Германия, Австрия, Италия и Чехия.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:04, 23.04.2018
Чете се за: 00:54 мин.
Животът

Ядем по-некачествени и често по-скъпи храни в сравнение с тези на западноевропейския пазар. Този път бяха изследвани и продукти от Чехия - страна, която също се оплаква от различните стандарти при храните.

Румен Порожанов - министър на земеделието и храните: За съжаление има разлика и между чешкия пазар и българския пазар в аналогичните стоки.

При една трета от тестваните продукти има разлика в етикетите по отношение на хранителната стойност и състава. Най-съществени са различията при млякото за малки деца. Това, което се продава у нас има по-високо съдържание на растителни мазнини за сметка на по-малко съдържание на мляко на прах. Така то е с по-малко микроелементи и витамини, но пък цената му е сходна с тази в Италия.

Румен Порожанов - министър на земеделието и храните: Освен в качеството, отново имаме и малко по-висока цена на някои продукти. Особено за детски храни не би следвало да се допуска подобно увеличение.
;

При един от шоколадите се установява по-ниска масленост и по-ниско съдържание на какао в българския аналог. В млечен шоколад от друга марка - по-малко лешници.

При безалкохолна напитка с вкус на портокал от една и съща марка в Италия, Белгия, Германия и Австрия продуктът съдържа захар, а в България, Унгария и Испания - фруктозо-глюкозен сироп.

Румен Порожанов - министър на земеделието и храните: Там сме направили съпоставка на седем държави на тази напитка, така че плодовият сок е най-малко в България, което определено влияе на вкусовите качества.

За да се премахне двойния стандарт, вече се обсъждат промени в европейските директиви. Според министър Порожанов новите текстове трябва да се приемат до края на годината.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Изпускат контролирано язовир Искър
Изпускат контролирано язовир "Искър"
Разгорещени дебати белязаха днешната неформална среща на здравните министри
Разгорещени дебати белязаха днешната неформална среща на здравните министри