НОВИНИ

Една година кабинет „Борисов 3“: Говорят политическите експерти

В студиото на „Денят започва“ гостуваха социоложката Евелина Славкова и политолога Страхил Делийски, които коментираха годината управление на третия кабинет на Бойко Борисов, както и разликите с предишните му кабинети.Те коментираха и вечните пререкания между управляващи и опозиция, като според Евелина Славкова от сблъсъка ГЕРБ - БСП печелят и двете партии, защото така малките партии губят влияние. Според Делийски има хроничен дефицит на доверие в политическата система, което е проблем и на управляващи, и на опозиция, като води до „апатичен политически навик“.

bnt avatar logo
от БНТ
09:29, 07.05.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Едва ли може да се намерят съществени разлики във функционирането на кабинета с предишните, заяви политологът Страхил Делийски. По думите му на този кабинет му липсва способността да се консолидира политическия свят и да го прави разбираем чрез опростено разказване, каквато се забелязваше в предишните кабинети на Бойко Борисов. Това според Делийски е причината за множеството скандали, белязали първата година от управлението на кабинета „Борисов 3“.

Според социологическите изследвания ГЕРБ остава първа политическа сила, а единоборството с БСП консолидира позициите на управляващите, заяви Евелина Славкова. Според социоложката, имало е очаквания скандалите с Истанбулската конвенция и ЧЕЗ да доведат до по-големи сътресения, но това не се е случило и за тях се говори като за отминали скандали. Тя заяви, че коалицията между ГЕРБ и Обединените патриоти не се счита за неприемлива според социологическите изследвания и допълни, че самият Борисов изглежда да се чувства по-комфортно в коалиция с тях, отколкото с Реформаторския блок.

;

Липсва алтернативния проект за бъдещото развитие на България, което да даде алтернативен характер на БСП, заяви Страхил Делийски. Политическата система страда от липса на доверие, което е проблем не само на управляващите, но и на опозицията, допълни той. Това по думите му води до „стабилокрация“ - стабилност на всяка цена, която може да доведе до противоречия с някои демократични принципи.

По един или друг начин победата на президентските избори даде сила на БСП, заяви Славкова, като допълни, че и ГЕРБ и социалистите имат интерес от пререканията между тях. Тази битка ще продължава и занапред, защото така малките политически партии губят влияние, допълни тя. За част от хората не е толкова важно спазват ли се принципите на демокрацията, колкото икономическите показатели, които в момента са добри и са основи на стабилността на управляващите, допълни тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ОП „Транспорт“: Третият лъч на софийското метро
ОП „Транспорт“: Третият лъч на софийското метро
Седмицата започва с гръмотевични бури
Седмицата започва с гръмотевични бури