Едва 32% от българите пазаруват или са пазарували онлайн

Това показва проучване на сайт за електронна търговия. За сравнение - в северната ни съседка пазаруват двойно повече онлайн от Българите, а в Унгария - 76%. Експертите очакват тепърва този пазар да се развива у нас и прогнозират бум на онлайн търговията.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
08:16, 23.06.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Причините за ниския процент на пазаруващите онлайн у нас, според експертите, е в народопсихологията ни - българинът трудно се доверява - на съседи, политици, търговци и дори на специалисти.

Богомил Николов - председател на "Активни потребители": Биха купили дадена стока, единствено, ако е много по-изгодна. В общия случай офертите в интернет не са чак толкова по-конкурентни, отколкото в традиционните магазини.

Едно от предимствата на онлайн пазаруването е, че можем да върнем стоката в 14-дневен срок. Разходите по двете доставки обаче са си за наша сметка.

Богомил Николов - председател на "Активни потребители": Това означава, че човек може да поръча, да изпробва стоката, да се убеди в нейните качества и ако размисли просто да я върне.
;

Въпреки предимствата, масово хората у нас все още предпочитат пазаруването в традиционните магазини, както мнозина свидетелстваха пред нашата камера.

За онлайн пазаруването важи поговорката "Три пъти мери, веднъж режи". Трябва да имаме предвид, че когато поръчаме в мрежата, често плащаме по банков път, преди да получим стоката и когато я върнем трябва да почакаме, за да ни възстановят парите. Законовият срок е 14-дневен. Затова е важно да пазим всички документи. Трябва добре да помислим и преди да купим дадена стока от интернет - да прочетем внимателно инфомацията за нея в сайта, а също и да проверим дали търговецът е попълнил коректно своите данни - адрес на фирмата и координати за обратна връзка.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Витошките лифтове Лале 1 и 2 започнаха работа
Витошките лифтове "Лале" 1 и 2 започнаха работа
Поредна нощ на протести в грузинската столица Тбилиси
Поредна нощ на протести в грузинската столица Тбилиси