НОВИНИ

Празник на Тетевенската саламура събра почитатели на рибното ястие

Празникът на Тетевенската саламура е една от големите гордости на града. За първи път се организира през 2016 г. и от тогава се превръща в традиция. С всяка изминала година празникът става все по-вълнуващ и добива все по-голяма популярност и в България и сред чуждестранните туристи.

bnt avatar logo
от Дарина Найденова
22:48, 22.06.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Ако след третата лъжица по челото ти няма пот, значи не ядеш истинска Тетевенска саламура, твърдят местните. Тя отговаря на три качества - много солена, много кисела и много люта. Местни майстори приготвиха ястието пред очите на гостите на централния градски площад. Особено атрактивен беше кътът на местната пожарна, който привлече стотици, които искаха да научат тайната на местния еликсир.

Стефчо Маринов: Задължително трябва да има речна риба, дребна, раци речни, люти чушки и домати и чесън. Копър за подправка. Това е неизбежното мезе за тетевенската сливова.

Представители на 7 тетевенски села също показаха характерни местни специалитети - рибник, качамак, зелено сирене, лучник, просеник. За първи път тази година участие взеха представители на община Радовиш, Северна Македония и сръбското село Велики Извор, чиито жители преди няколко века са се преселили там от тетевенското село Голям Извор.

Ради Стойчич, председател на сдружение „Великоизворски корени": Ние тука представяме нашето село, нашата храна, нашата история и нашите обичаи. Традицията се е малко измешала, не е всичко българско, не е всичко сръбско. Правим и саламура, и всички ястия, които се правят и тука.

Всеки, който беше днес в Тетевен, си тръгна с купичка пушеща саламура и много празнично настроение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ налагат допълнителни санкции на Иран
САЩ налагат допълнителни санкции на Иран
Счетоводителка от Италия организира Вечер на книгата в село Писарово
Счетоводителка от Италия организира "Вечер на книгата" в село Писарово