НОВИНИ

ЕК е одобрила 20 млн. лева за преодоляване на щетите в Хитрино

Европейската комисия е одобрила днес осигуряването на близо 20 милиона лева за справяне с щетите от взрива в Хитрино. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел министърът на земеделието и горите в оставка Десислава Танева. Първата част от 8 милиона лева ще бъде отпусната още тази седмица.

bnt avatar logo
от БНТ
15:47, 13.12.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Танева уточни, че сумата ще бъде осигурена в резултат на работата на създадена работна група по инициатива на еврокомисаря Кристалина Георгиева. Близо 20 милиона лева ще бъдат насочени целево възможно най-бързо към община Хитрино за справяне с пораженията от взрива, посочи Танева.

Средствата ще бъдат осигурени по програмата за развитието на селските райони. Общината има проектна готовност за изграждане на ВиК, улична и пътна мрежа за общо осем милиона лева. До края на седмицата ще подпиша заповед за изпълнението на тези проекти, заяви министърът в оставка.

Танева добави, че местните власти в Хитрино следва да изготвят проекти за ремонт на пострадалите от взрива общински сгради. Тогава ще бъдат осигурени останалите близо 12 милиона лева.

Десислава Танева, министър на земеделието в оставка: След, на практика двудневна комуникация на създадена работна група, с подкрепата на и по инициатива на комисар Кристалина Георгиева, с подкрепата на комисаря по земеделие Фил Хоган и Корина Крецо можем да обявим, че 20 милиона лева, близо 20 милиона лева или десет милиона евро ще бъдат насочени целево възможно по най-бързия начин към община Хитрино за справяне с пораженията от взрива, като това ще стане по условията на Програмата за развитие на селските райони.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Високата скорост е водещата версия за инцидента в Хитрино
Високата скорост е водещата версия за инцидента в Хитрино
Пътищата в Северна България са проходими въпреки снега
Пътищата в Северна България са проходими въпреки снега