НОВИНИ

Реформаторите взеха мандата, ще търсят подкрепа от ГЕРБ за съставяне на кабинет

Реформаторите приеха мандата за съставяне на кабинет, който им беше връчен от президента Росен Плевнелиев. Това е третият проучвателен мандат, който връчва държавният глава след оставката на правителството и последната възможност за съставяне на кабинет в рамките на 43-тото Народно събрание. За да успеят да съставят правителство, реформаторите ще трябва трябва да получат подкрепа и от други политически сили в парламента. Първата партия, с която ще разговарят, е ГЕРБ, от РБ обявиха, че ще чакат среща с Бойко Борисов до понеделник. Според Блока, евентуалният премиер трябва да бъде от ГЕРБ.

bnt avatar logo
от БНТ
12:11, 13.12.2016 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Благодарни сме за оценката, която беше дадена от президента за свършено в досегашното управление. Това заяви заместник-председателят на СДС Румен Христов, след като получи от държавния глава третия мандат за съставяне на правителство.

По думите му парламентът не е изчерпал капацитета си, като за реформаторите отговорността е огромна. Автентичната десница не е получавала мандат от 19 години, ето защо ще подходим отговорно в предстоящите разговори, заяви Румен Христов.

Румен Христов, заместник-председател на СДС: "Ще настояваме за разговори с политическото ръководство на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов, в удобно за тях време. Имаме основания, че сме се справили успешно, също и глобалната картина изискваше да приемем мандата - атентати в Турция, нестабилна политическа обстановка в Македония, политическите колебания в Румъния, както и кризата в Хитрино изискват стабилно правителство. Да вземем мандата беше решение на по-голямата част от Реформаторския блок".

Според Румен Христов на днешното връчване не са присъствали лидерите на основните партии в състава на Реформаторския блок, тъй като тогава биха били обвинявани в "службогонство".

Христов уточни също, че премиерското място трябва да бъде обсъдено между РБ и ГЕРБ и "е нормално и естествено лицето, което ще бъде министър председател ще бъде от ГЕРБ". Той не отговори на въпроса дали това ще бъде Бойко Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вълна от солидарност за жителите на Хитрино
Вълна от солидарност за жителите на Хитрино
Лошото време затруднява работата на спасителните екипи в Хитрино
Лошото време затруднява работата на спасителните екипи в Хитрино