НОВИНИ

Каква е собствеността на фирмата "Булмаркет" - в търсене на истината

Трагедията в Хитрино съсредоточи общественото, институционално и журналистическо внимание към себе си. Четвърти ден търси отговори на въпроси. Можеше ли да не се случи? Защо опасни товари преминават в средата на населено място? Кой ще понесе отговорност? Важно е да отбележим, че "Булмаркет" също търси причината за взрива. Съществува обаче въпроса за собствеността на фирмата. Ето какво отрихме ние след справка в Търговския регистър.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
08:36, 13.12.2016
Чете се за: 02:16 мин.
У нас

Компанията, превозвала взривилата се в Хитрино композиция, е дъщерна на русенската "Булмаркет ДМ". Основна дейност на фирмата е търговията с горива - най-вече с пропан-бутан. През 2004 година "Булмаркет ДМ" ООД получава първият лиценз за частен товарен ж.п. превозвач. Кой е собственик на капитала? Според управителя на предприятието Станко Станков - той е едноличен собственик.

;

Според търговския регистър 40% от "Булмаркет" се притежават от Станков. От медийни публикации, става ясно че той е бил кмет на родния си град Балчик от 1991 до 1995 година. След това за кратко е директор на клон на Първа частна банка в морския град, а след това създава "Булмаркет". Останалите 60% официално са собственост на компанията "Вектра консулт". Тя от своя страна е собственост на кипърската "Борунди Сървисис Лимитид".

;

Актуалният учредителен акт на "Вектра консулт" показва, че неин управител у нас е Момчил Арнаудов. В търговския регистър липсва информация за годишния финансов отчет на фирмата за последните две години. Пред българските власти кипърската "Борунди Дървесина Лимитид" е представителя за собственици други две кипърски фирми - "Лен декларирал лимити" и "Дин номинийз лимитид". Съгласно данните в Търговския регистър 60% от "Булмаркет ДМ" ООД принадлежат именно на "Вектра консулт" ЕООД, която е 100% собственост на кипърската офшорка "Бурунди Сървисис Лимитид". "Булмаркет ДМ" има още три дъщерни фирми - "Булмаркет автотранспорт" ЕООД, "Олео протеин" ЕООД и "Порт Булмаркет" ЕООД, които се намират в една сграда в Русе, но на различни етажи.

;

Законно ли е това прехвърляне на собствености? И каква е неговата цел?

Първият влязъл в сила закон през 2014г., беше този за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителните им собственици. В него има редица забрани за офшорните дружества и контролираните от тях лица. По-конкретно те не могат да бъдат кредитни институции, застрахователи и др., както и да участват в процедури по концесии, обществени поръчки, приватизационни сделки и пр. Те не могат да се разпореждат с държавна или общинска собственост или да извършват каквато и да е услуга в обществен интерес, която е посочена в чл. 3 от закона. В чл. 3 от закона се въвежда забрана за участие в редица дружества или институции с обществено значение с доста нисък праг на участие от 10 %.

;

Разкриване на информация: Когато едно дружество се регистрира в Търговския регистър, то е длъжно да разкрие информация за офшорката, която го контролира. По-конкретно, законът постановява, че в търговския регистър се вписват обстоятелства и данни за офшорните дружества, които пряко и/или косвено (т.е. чрез верига от друго или други дружества) осъществяват или ще осъществяват дейност по чл. 3 от закона, както и данни за техните действителни собственици. Т.е. разкриват се данни за действителните собственици на българското дружество. Това е предвидено в чл. 6 от закона, озаглавен вписване в търговския регистър на обстоятелства и данни за дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

Законът казва, че се разкриват данни за офшорното дружество, в случай, че то пряко или косвено упражнява контрол върху българско дружество. Контролът е налице, когато офшорката: притежава повече от половината от гласовете в общото събрание на българското дружество (т.е. повече от 50%). Както е в случая с "Булмаркет ДМ".

;

Или с други думи осъществяването на контрол върху българско дружество от страна на офшорно такова не е забранено. Трябва обаче да бъде посочен ясен собственик. Зад всяко юридическо лице стоят физически такива. Идеята на този законът е да не се избегне данъчно облагане. За това и информацията за действителните собственици и за офшорните дружества, се разкрива в Търговския регистър, при регистрацията на дружествата, които те контролират. Законът, който цитираме по-горе е влязъл в сила на 1-ви януари 2014г. А "Вектра консулт" е регистрирана преди това. Като нейн управител видимо от първият учредителен акт от 2003 година е посочен Георги Стефанов Илчев. Още преди това той е бил представляващ на кипърската "Борунди Сървисис Лимитид". Кой е собственик на "Борунди Сървисис Лимитид" към момента е трудно да се каже.


Управителят на "Булмаркет" Станко Станков заяви пред БНТ, че собствеността няма отношение към трагедията и взрива. Повече за позицията на управителя на фирмата-превозвач вижте във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
През последната година Турция е вкарала 81 журналисти в затвора
През последната година Турция е вкарала 81 журналисти в затвора
Кметът на Хитрино: Културно съм отстранен от заседания на кризисния щаб
Кметът на Хитрино: Културно съм отстранен от заседания на кризисния щаб