Екатерина Захариева: Германия разчита на България за експертизата на Балканите

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева гостува в студиото на "Още нещо" с коментар за акцентите от визитата на германския външен министър Хайко Маас у нас, както и перспективата за инвестиции от Германия в родната икономика.

от БНТ
18:50, 21.05.2019
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Германия счита България за наистина важен партньор и за много силна проевропейска държава.

С посещението на Хайко Маас у нас беше отправено много силно послание, че тези избори са наистина важни, защото проблемите, които се натрупват, честото заиграване с на пръв поглед популярни решения на трудни въпроси, както и това, че групата на евроскептичните депутати е доста силна, показват, че имаме нужда от Европа на ценностите, коментира Захариева.

Относно срещата на канцлера Меркел и президента Макрон с лидери на Западните Балкани, на която България не беше поканена, Захариева заяви:

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Бяха поканени държавите, с които все още има проблеми. България няма място във формат, в който каниш държавите, които имат ужасно силен проблем. Германия разчита на България за експертизата на Балканите като държава, която изключително добре познава региона и иска държавите от Западните Балкани да вървят по пътя на европейската интеграция.
;

30 от стоте най-големи инвестиции у нас са от Германия, немският е втория най-изучаван език. Над 90% от инвеститорите биха инвестирали у нас, категорична е Захариева.

Относно намеренията на един от най-големите световни концерни в автомобилната индустрия да построи завод на Балканите, Захариева заяви, че имаме голям шанс и българското правителство е направило всичко възможно нашата страна да бъде избрана. На този етап остава да изчакаме решението на инвеститорите, категоричен е вицепремиерът.

;

За разлика от други политически партии, в ГЕРБ се подават оставки само при съмнения, така че нека органите да си вършат работата, не само да чакат разследвания на журналистите, коментира Захариева по повод скандалите с имотите на властта.

За избора на европейски прокурор тя заяви, че това наистина ще помогне и ще предотврати злоупотребите с европейски средства.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: България беше една от трите държави - инициатор на това досие. Процедурата е много ясно разписана, фалшива новина е, че българското правителство се страхува от избора на европейски прокурор.България застава зад най-добрия кандидат - всеки от двамата ще бъде изключително добър, но тепърва предстои решението.
;

За избора на нов главен прокурор в България, Захариева коментира, че главен прокурор ще се избира в края на годината и действително дебатът трябва да започне много по-рано.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Надявам се, ако президентската институция е толкова загрижена, да направи истинския дебат 3-4 месеца преди процедурата, а не да се оставя впечатление, че той започва в предизборна кампания.

По повод предстоящите евроизбори, министър Захариева заяви, че за българите в Германия и Великобритания са разкрити най-много нови секции - по 24 в двете държави. Сънародниците ни зад граница няма нужда да са заявили предварително, че ще гласуват на 26 май, с изключение единствено за новите секции извън посолствата, където трябва да е подадено заявление.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Jeremy? с тройна победа
ДРУГИТЕ новини: Jeremy? с тройна победа
Над 49 000 зрелостници се явиха на матурата по български език и литература
Над 49 000 зрелостници се явиха на матурата по български език и литература