НОВИНИ

Експерти настояват за повече реимбурсиране при лекарства за сърдечни заболявания

Експерти настояват да се увеличи процента на реимбурсиране за лекарства за сърдечно-съдови заболявания, който сега е около 30 на сто. Това заяви Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика.

bnt avatar logo
от БТА
11:22, 09.01.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
експерти настояват повече реимбурсиране лекарства сърдечни заболявания

Той представи анализ, според който през 2016 г. над 2.5 млн. здравноосигурени лица са били лекувани с оригинални лекарства, за които Здравната каса (НЗОК) е платила над 535 млн. лв. (208 лв. на човек). Същевременно близо 3.9 млн. здравноосигурени лица са били лекувани с генерични медикаменти, за които НЗОК е платила близо 97 млн. лв. (25 лв. на човек).

От данните се вижда, че лечението с оригинални лекарства обхваща 1.5 пъти по-малко пациенти, но струва 5.5 пъти повече. Данните са предоставени от НЗОК, по Закона за достъп до обществена информация, уточни Аркади Шарков.

Прогенерична политика ще доведе до сериозни спестявания, които биха могли да се използват за разширяване на достъпа на пациентите до лекарства, както и за ограничаване на ръста на разходите, допълни Шарков.

Според него е наложителна информационна кампания от Министерство на здравеопазването за ползата от употребата на генерични медикаменти. Трябва да се осигурят подходящи конкурентни, административни и регулаторни условия за предотвратяване на липса на лекарства, както и възможно най-скоро да се въведе електронната рецепта, добави още Шарков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македонският парламент започва последните дебати за името
Македонският парламент започва последните дебати за името
Омбудсманът поиска удължаване на гратисния период за електронните винетки
Омбудсманът поиска удължаване на гратисния период за електронните винетки