Трябва да има ясни стандарти, които да се спазват относно съдържанието на месо в колбасите, смятат Кирил Вътев - член на УС на Асоциацията на месопреработвателите и изпълнителеният директор на Съюз "Произведено в България" Пламен Грозданов.В момента в България има стандарти за храните, но те не са задължителни. Например, за да се произвеждат кренвирши по стандарт "Стара планина", в тях трябва да има над 80% месо. За каймата изискването е поне 95%. Има и БДС за млечните продукти, който също не е задължителен.
За да се нарича един продукт "кренвирш", той трябва да съдържа поне 75% месо. Това е един от новите стандарти за месни храни, които Министерството на земеделието подготвя.
Кирил Вътев - член на УС на Асоциацията на месопреработвателите: Имаме качествени продукти на пазара, просто са на по-високи цени. Има практики по света, където контролът се осъществява от самите браншови организации.
Пламен Грозданов - изпълнителен директор на Съюз "Произведено в България": Трябва да има стандарт, има ги в цяла Европа, колко категории ще има, трябва специалисти да кажат. Закон за браншовите организации ще регламентира именно тези задължения по контрола на качеството и стандарта и отговорностите.
Вижте целия разговор във видеото.