НОВИНИ

Експерти: Трябват ясни стандарти и контрол за съдържанието на месо в колбасите

Трябва да има ясни стандарти, които да се спазват относно съдържанието на месо в колбасите, смятат Кирил Вътев - член на УС на Асоциацията на месопреработвателите и изпълнителеният директор на Съюз "Произведено в България" Пламен Грозданов.В момента в България има стандарти за храните, но те не са задължителни. Например, за да се произвеждат кренвирши по стандарт "Стара планина", в тях трябва да има над 80% месо. За каймата изискването е поне 95%. Има и БДС за млечните продукти, който също не е задължителен.

bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 01.06.2018
Чете се за: 00:22 мин.
У нас

За да се нарича един продукт "кренвирш", той трябва да съдържа поне 75% месо. Това е един от новите стандарти за месни храни, които Министерството на земеделието подготвя.

Кирил Вътев - член на УС на Асоциацията на месопреработвателите: Имаме качествени продукти на пазара, просто са на по-високи цени. Има практики по света, където контролът се осъществява от самите браншови организации.

Пламен Грозданов - изпълнителен директор на Съюз "Произведено в България": Трябва да има стандарт, има ги в цяла Европа, колко категории ще има, трябва специалисти да кажат. Закон за браншовите организации ще регламентира именно тези задължения по контрола на качеството и стандарта и отговорностите.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От юни започват първите обучения по европроекта „Цифрова възможност“
От юни започват първите обучения по европроекта „Цифрова възможност“
Николина Ангелкова: Има нарастване на издадени визи за руснаци
Николина Ангелкова: Има нарастване на издадени визи за руснаци