ИЗВЕСТИЯ

Моите новини
"Шел" ще търси нефт и газ в българската...
Чете се за: 05:02 мин.
Започна събарянето на незаконните постройки в...
Чете се за: 00:35 мин.

ЗАПАЗЕНИ

Експерти: Трябват ясни стандарти и контрол за съдържанието на месо в колбасите

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 00:22 мин.
У нас

Трябва да има ясни стандарти, които да се спазват относно съдържанието на месо в колбасите, смятат Кирил Вътев - член на УС на Асоциацията на месопреработвателите и изпълнителеният директор на Съюз "Произведено в България" Пламен Грозданов.В момента в България има стандарти за храните, но те не са задължителни. Например, за да се произвеждат кренвирши по стандарт "Стара планина", в тях трябва да има над 80% месо. За каймата изискването е поне 95%. Има и БДС за млечните продукти, който също не е задължителен.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      За да се нарича един продукт "кренвирш", той трябва да съдържа поне 75% месо. Това е един от новите стандарти за месни храни, които Министерството на земеделието подготвя.

      Кирил Вътев - член на УС на Асоциацията на месопреработвателите: Имаме качествени продукти на пазара, просто са на по-високи цени. Има практики по света, където контролът се осъществява от самите браншови организации.

      Пламен Грозданов - изпълнителен директор на Съюз "Произведено в България": Трябва да има стандарт, има ги в цяла Европа, колко категории ще има, трябва специалисти да кажат. Закон за браншовите организации ще регламентира именно тези задължения по контрола на качеството и стандарта и отговорностите.

      Вижте целия разговор във видеото.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?