Деца дадоха на възрастните урок по създаване на приятелства

Вместо празник - урок за 1 юни, и то не за децата, а за родителите. Деца с проблеми в развитието и техни връстници от 10-та детска градина в София показаха на възрастните как да създават приятелства, без да се срамуват.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
18:09, 01.06.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Това е първият общ празник на детска градина „Чебурашка“ и фондация „Деца с проблеми в развитието“. Родителите са не по-малко любопитни да се срещнат. Как се прави показват децата. Знаят, че вместо да се гледаме, по-хубаво е да си играем заедно.

Зорница Русева: От мънички питат примерно: „Мамо, това дете защо е в количка?“ За мен е важно да разбере, че наистина няма разлика между тях и проблемите всъщност не са проблеми, ами естествен начин на живот, който си се случва, с който трябва да се справяме и да го приемаме.
БНТ: Децата или възрастните могат по-лесно да си играят заедно?
Зорница Русева: Децата, разбира се! Със сигурност! Възрастните са по-предубедени, различни неща им влияят. Но според мен децата имат една чиста съвест, която им помага да възприемат и другите, и себе си.
;

Радват се един на друг без наръчника за реакции, който родителите им ще отнесат у дома след тържеството. По техния пример и възрастните се престрашиха.

Петя Узунова: Повечето от нещата, които съм се научила да правя, са от чист срам, че той се осмелява да направи много повече и по-трудни неща, а аз се уморявам и не смея, затова той ме научи да съм по-смела. Затова искам да помоля всички хора, които имат някакви въпроси или пък някакви притеснения, или просто искат да се запознаят с нас - да не се притесняват, защото и ние обичаме да се запознаваме с други хора и постепенно ставаме приятели.

Нови приятелства ще има и в още няколко детски градини в София, а тук гостите са винаги добре дошли.

Виолета Дряновска, директор на 10 ДГ "Чебурашка": Не когато има празник да се сещаме, че трябва да бъдем добри и да даряваме обич, а през цялото време да бъдем добри и да даряваме обич.

Стига да се престрашим да направим нещо за първи път като тях.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕС ще оспори в СТО законността на американските мита върху стоманата и алуминия
ЕС ще оспори в СТО законността на американските мита върху стоманата и алуминия
Митата върху американската продукция ще влошат търговското ни салдо
Митата върху американската продукция ще влошат търговското ни салдо