НОВИНИ

Деца дадоха на възрастните урок по създаване на приятелства

Вместо празник - урок за 1 юни, и то не за децата, а за родителите. Деца с проблеми в развитието и техни връстници от 10-та детска градина в София показаха на възрастните как да създават приятелства, без да се срамуват.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
18:09, 01.06.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Това е първият общ празник на детска градина „Чебурашка“ и фондация „Деца с проблеми в развитието“. Родителите са не по-малко любопитни да се срещнат. Как се прави показват децата. Знаят, че вместо да се гледаме, по-хубаво е да си играем заедно.

Зорница Русева: От мънички питат примерно: „Мамо, това дете защо е в количка?“ За мен е важно да разбере, че наистина няма разлика между тях и проблемите всъщност не са проблеми, ами естествен начин на живот, който си се случва, с който трябва да се справяме и да го приемаме.
БНТ: Децата или възрастните могат по-лесно да си играят заедно?
Зорница Русева: Децата, разбира се! Със сигурност! Възрастните са по-предубедени, различни неща им влияят. Но според мен децата имат една чиста съвест, която им помага да възприемат и другите, и себе си.
;

Радват се един на друг без наръчника за реакции, който родителите им ще отнесат у дома след тържеството. По техния пример и възрастните се престрашиха.

Петя Узунова: Повечето от нещата, които съм се научила да правя, са от чист срам, че той се осмелява да направи много повече и по-трудни неща, а аз се уморявам и не смея, затова той ме научи да съм по-смела. Затова искам да помоля всички хора, които имат някакви въпроси или пък някакви притеснения, или просто искат да се запознаят с нас - да не се притесняват, защото и ние обичаме да се запознаваме с други хора и постепенно ставаме приятели.

Нови приятелства ще има и в още няколко детски градини в София, а тук гостите са винаги добре дошли.

Виолета Дряновска, директор на 10 ДГ "Чебурашка": Не когато има празник да се сещаме, че трябва да бъдем добри и да даряваме обич, а през цялото време да бъдем добри и да даряваме обич.

Стига да се престрашим да направим нещо за първи път като тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС ще оспори в СТО законността на американските мита върху стоманата и алуминия
ЕС ще оспори в СТО законността на американските мита върху стоманата и алуминия
Митата върху американската продукция ще влошат търговското ни салдо
Митата върху американската продукция ще влошат търговското ни салдо