НОВИНИ

Експлозия пред посолството на САЩ в Пекин, няма пострадали

Взрив близо до американското посолство в китайската столица Пекин. От дипломатическата мисия на САЩ съобщават за самоделна бомба. Китайските власти го наричат единичен инцидент.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:20, 26.07.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Необичайният инцидент стана около обяд недалеч от многолюдна опашка, чакащи за американски визи пред посолството. Мнозина от тях са чули взрив и са видели бял дим.

Ли, очевидец: Трябва да е била много лека експлозия. Не видях пламък. Смятам, че експлозията не е била голяма.

Инцидентът причини паника. Пострадали няма. На една полицейска кола са нанесени щети. Полицията е арестувала 26-годишният извършител - китаец, който е ранен в ръцете при взрива.

По съвпадение или не, но според китайски медии малко преди експлозията пред посолството полицията е арестувала жена, която е носела туби с бензин и е искала да се самозапали. Нито китайската полиция, нито американското посолство коментираха съобщението.

За експлозията не бяха обявени мотиви.

Гън Шуан, говорител на МВнР на Китай: Инцидент е изолиран случай в сферата на обществената сигурност. Китайската полиция го реши навреме и правилно.

Пекин и Вашингтон са в обтегнати отношения заради многомилиарден търговски спор и взаимно налагане на мита, но сред китайското общество няма сериозен отклик по този въпрос. Инциденти, подобно на днешната експлозия, са рядкост за Пекин.

Последният е от преди 5 години, когато автомобил се вряза в тълпа на площад Тянанмън и петима души бяха убити. По случая тогава бяха обвинени сепаратисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Край на заплахата от търговска война между САЩ и ЕС
​Край на заплахата от търговска война между САЩ и ЕС
Ангелкова за Закона за шума: Проверки трябва да има, но да не пречат на бизнеса
Ангелкова за Закона за шума: Проверки трябва да има, но да не пречат на бизнеса