САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Експозиция на костюми от българското кино в Националния исторически музей

Най-значимите периоди на българската държава и историята на българското кино са представени в нова експозиция в Националния исторически музей

Айше Сали
от Айше Сали
21:01, 27.07.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Любимите актьори в образите на великите владетели. Екранизациите на славното минало водят милиони в кинозалите, а филмът "Хан Аспарух", е закупен за разпространение от американска компания. Днес 8 костюма с кожи и инкрустации ни връщат към създаването на българската държава, покръстването, стабилността и изписването на Боянската църква. До тях стои внушителният трон на княз Борис I от едноименната лента.

;

Стефан Данаилов, Коста Цонев, Апостол Карамитев, Ваня Цветкова и Бойка Велкова са част от актьорите, застанали пред камерите на снимачната площадка с тези костюми през 80-те.

Ива Стойкова, уредник в НИМ: Изработени са ръчно, от естествени материали, а повечето от тъканите са специална поръчка от Индия, Сирия и България и костюмите са изработени специално за актьорите, които ги носят. Ризницата на Борис например е позлатена и тежи 40 кг. Костюмите на Калоян и Десислава са изработени по стенописите от Боянската църква.
;

Близо 2000 костюма са дарени на Националния исторически музей при закриването на киноцентър "Бояна". Достатъчно дори за създаване на Музей на българското кино. 500 от тях са подредени в самостоятелна изложба, а след това пътуват из страната. След завръщането им малка част попада отново във витрините.

;

Сред реквизита във фондохранилищата са и облеклата от "Време разделно и "Крадецът на праскови". Надеждата на уредниците е някой ден да се намери пространство и за тях, за да бъдат използвани с образователна цел. Докато очакват този момент обаче, в музея вече използват иновации в помощ на по-любознателните посетители. QR кодове към костюмите, чрез които могат да научат още за легендарните филми.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: До края на годината ще има договори за нови изтребители
Каракачанов: До края на годината ще има договори за нови изтребители
120 години от рождението на художника Марио Жеков
120 години от рождението на художника Марио Жеков