НОВИНИ

След решението на КС за Истанбулската конвенция: Противоречиви реакции в НС

В деня на последното заседание на парламента за този политически сезон, реакциите в парламента във връзка с решението на Конституционния съд варираха от възторжени - от страна на патриотите и БСП, до сдържан ангажимент от ГЕРБ за съобразяване с това решение. Всички парламентарните сили изразиха мнението, без ДПС, които отказаха да коментират темата.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян Д. Петкова
19:46, 27.07.2018
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

От ГЕРБ, които поискаха становището на Конституционния съд за съответствието на Истанбулската конвенция на основния български закон, първоначално отказаха да коментират решението на конституционните съдии преди обсъждане в парламентарната им група, но малко по-късно ревизираха отказа си.

Александър Иванов - ГЕРБ: ГЕРБ взе отговорното решение, когато сезира конституционните съдии да се произнесат. Когато имаме решение на конституционните съдии ние сме длъжни да се съобразим с него.
;
Искрен Веселинов - „Обединени патриоти“: Един добър ден за българската демокрация, ден в който показахме, че българските институции могат да работят и да защитават националния интерес. Помните, че именно патриотите бяхме тези, които поставихме въпроса за Истанбулската конвенция. Красимир Каракачанов постави за първи път тази тема в министерски съвет. Ние убеждавахме обществото, че това е едно изключително опасно явление - първа стъпка в признаване на сума противоестествени неща.

След това решение, според Искрен Веселинов и проф. Станислав Станилов темата за Истанбулската конвенция трябва да бъде категорично затворена.

Елена Аксиева - „ВОЛЯ“: Ние от Воля приветстваме решението на КС тъй като това беше и мнението на обществото. От тук нататък се надяваме, че страстите ще се успокоят, а ние като законодатели да обърнем внимание на закона за домашното насилие и ако има нужда да го направим по - ефективен.

Днес не стана ясно дали и кога ГЕРБ ще оттегли внесената в Парламента конвенция.

;

В подножието на Бузлуджа, Корнелия Нинова не скри задоволството си от решението на КС, но подчерта, че БСП ще продължи да се бори срещу домашното насилие.

Корнелия Нинова - председател на „БСП за България“: Що се отнася обаче до частта на Истанбулската конвенция, която въвежда третия пол и джендър идеология, днес съм изключително щастлива, че разумът и правото победиха над чуждите интереси и послушанието на министър - председателя Борисов, който внесе тази конвенция.
;

По-късно от ДПС също коментираха решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция. Председателят на Движението Мустафа Карадаъй заяви в предаването „Панорама“, че обявяването ѝ за противоконституционна няма да спре дискусиите по документа.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Не мисля, че с това приключва с тази тема. Тя беше заредена с много популизъм. Доколкото имам информация, дори за цяла Европа няма да говори, това е документ на Съвета на Европа. Мисля, че на Балканите сме единствената страна която не е ратифицирала.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести „за“ и „против“ решението на КС за Истанбулската конвенция
Протести „за“ и „против“ решението на КС за Истанбулската конвенция
Фейсбук с рекордна загуба на капитализация
Фейсбук с рекордна загуба на капитализация