НОВИНИ

КС реши, че Истанбулската конвенция противоречи на основния закон в България

Истанбулската конвенция противоречи на основния закон. Решението е на Конституционния съд и беше взето с 8 на 4 гласа. Конституционният съд беше сезиран по казуса от 75 депутати от ГЕРБ. Обсъждането на Конвенцията и дебатите около ратификацията й бяха белязани от силен обществен интерес.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:23, 27.07.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Решението на съдиите дойде близо половин година след като делото влезе в Конституциония съд. Писмени становища и правни мнения са представили президентът, министрите на външните работи, правосъдието, здравеопазването, Държавната агенция за закрила на детето, както и редица НПО-та.

;

С особено мнение са се подписали съдиите - Румен Ненков, Георги Ангелов, Константин Пенчев и Филип Димитров. След днешното решение Народното събрание няма да може да ратифицира конвенцията, освен ако не реши да промени Конституцията.

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие е съставена на 11.05.2011 г. в Истанбул и е подписана от България на 21.04.2016 г.

;

В решението си съдът посочва, че въпреки безспорните си положителни страни, Конвенцията е вътрешно противоречива и това противоречие създава двупластовост в нея. Така съдържанието на част от разпоредбите й излиза извън декларираните цели на Конвенцията и нейното наименование.

Според мнозинството от конституционните съдии, ратификацията на документа на Съвета на Европа би наложила в България да се създадат процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния. Според магистратите, ако обществото загуби способността да прави разлика между жена и мъж, борбата срещу насилието над жените остава само формален, но неизпълним ангажимент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турски богослов: Фетхуллах Гюлен е умрял и погребан в САЩ
Турски богослов: Фетхуллах Гюлен е умрял и погребан в САЩ
Корнелия Нинова поведе колоездачното състезание за купа Бузлуджа
Корнелия Нинова поведе колоездачното състезание за купа "Бузлуджа"