НОВИНИ

Екстремален индекс за пожароопасност в 9 области на страната за 17 август

Екстремален индекс за пожароопасност има в 9 области за страната за 17 август, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Степента на предупреждението важи за части от областите: Благоевград, Стара Загора, Сливен, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Плевен. При този индекс са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.

bnt avatar logo
от НИМХ-БАН
22:33, 16.08.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас
екстремален индекс пожароопасност области страната август

Много голям индекс за опасност от пожари има в Южна и Източна България, както и на места в областите Плевен, Ловеч и Велико Търново. Тази степен на предупреждение означава, има риск за възникване на пожари в местности с гори и храсти. На хората се препоръчва да бъдат внимателни сред природата, да не палят огън на открито, нито да изхвърлят незагасени цигари.


През нощта ще е предимно ясно, утре – предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста облачност. Краткотрайни превалявания ще има само на изолирани места. Ще духа слаб, в източната половина от страната – умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 29° и 34°.

Над Черноморието ще има по-често значителна облачност, но почти без валежи. Ще духа умерен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са 27°-30°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала. Над планините ще е предимно слънчево, след обяд ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 25°, на 2000 метра – около 16°.

До края на седмицата времето ще бъде предимно слънчево, в петък около и след обяд с развитие на купеста облачност. Вятърът ще бъде от североизток, слаб, в Източна България - до умерен. Температурите бавно ще се повишават и в събота, когато ще има и най-много слънце, а вятърът ще се ориентира от изток-югоизток, максималните ще са между 32° и 37°.

В неделя през по-голямата част от деня ще се задържи слънчево и температурите ще са високи. Привечер и през нощта срещу понеделник над западните райони ще се развива купеста облачност и на места там ще превали и прегърми. В Дунавската равнина вятърът ще се ориентира от северозапад, с него ще започне захлаждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната община не е разрешавала строеж на небостъргач в ж.к. Стрелбище
Столичната община не е разрешавала строеж на небостъргач в ж.к. Стрелбище
​В Сиера Леоне започна 7-дневен траур за жертвите от наводненията и свлачищата
​В Сиера Леоне започна 7-дневен траур за жертвите от наводненията и свлачищата