НОВИНИ

Електричество от природата: Възможно ли е производство на ток от солена вода?

Възможно ли е да бъде произведено електричество от солена вода? Положителен отговор дава Александър Александров от стралджанското село Люлин, в чийто дом по този начин се захранват транзистор, вентилатор и няколко лампи. Все още разработката не е патентована, а мъжът продължава да я усъвършенства. От системата за производство на електричество от солена вода са проявили интерес и учени от БАН.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
13:10, 02.09.2018
9476
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Като от фантастичен роман звучи идеята да се произвежда ток от солена вода и графит. Съвсем реална е обаче за Александър Александров, който от години се опитва да оползотворява електричеството от природата.

Александър Александров: Аз го събирам в по-големи мащаби, с повече клетки и го правя достъпно за моите нужди... има ли водичка солена водичка, то си работи, ако няма човека му долива периодично.

Идеята се родила след като преди години покойната му вече съпруга поискала постоянна светлина през нощта. Вдъхновяваща се оказала описаната от Жул Верн подводница Наутилус, задвижвана с морска вода. Първите опити били незадоволителни, заради малкото произведен ток от голямо количество солена вода и материали. И решил...

Александър Александров: Чрез по-малко количество вещества, по-малко количество труд, с по-ниска себестойност на тези клетки, които ги правя да произвеждам по-голямо количество енергия и постигнах, постигнах с постоянство... тук има едно условие постоянство трябва, амбиция трябва и практика, опити.

Александров продължава да усъвършенства разработката си като търси още по-добри материали и разбира се финансиране.

Александър Александров: Говорим за материали, които са безвредни за човека, не влизат в реакция с други вещества, не замърсяват околната среда, не е нужно да се рециклират, защото веднъж поставени тези материали те не се променят. Нужно е само профилактика, периодично да се сменят проводници, да се преглеждат електрическите връзки, защото те са най-уязвимата част.

Изобретателят не изключва възможността един ден в домовете си сами да произвеждаме ток от солена вода. Идеята може би сега звучи като фантастика, но неговите транзистор, вентилатор и лампи продължават да работят без прекъсване вече четири години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Зехтинът е по-добър от виагра за намаляване на импотентността
​Зехтинът е по-добър от виагра за намаляване на импотентността
Торнадо удари американския щат Мичиган (ВИДЕО)
Торнадо удари американския щат Мичиган (ВИДЕО)