НОВИНИ

Безплатни профилактични прегледи в малките населени места в община Банско

Лекари-стажанти извършват безплатни профилактични прегледи във всички населени места в община Банско. Те помагат на възрастните по селата по проект между българската и румънската община Петрошани. Най-честите здравословни проблеми, които откриват медиците сред населението е високо кръвно налягане и диабет тип 2.

bnt avatar logo
от Станислава Николова
12:32, 02.09.2018
Чете се за: 01:12 мин.
Още

В продължение на месец и половина над 30 студенти по медицина от Софийския и Медицинския университет в София ще осъществят практиката си като извършват прегледи на жителите в община Банско. Бъдещите лекари ще измерват кръвно налягане и кръвна захар на желаещите.

Съвместният проект между България и Румъния, по който се извършват прегледите се практикува именно в Банско, заради труднодостъпните населени места в региона. Двете линейки, които общината притежава, често не успяват да достигнат до високопланинските села, а лекар посещава жителите там веднъж или два пъти месечно.


Севим Юзекчиева и Емилиян Гуднев са студенти по медицина в София. В рамките на 10 дни те са обиколили всички населени места в община Банско, за да прегледат всеки желаещ.

Севим Юзекчиева: "Ние можем да ги посъветваме преди да дойдат последствията от техните високи стойности евентуално на кръвно налягане, на кръвна захар да се обърнат към специалист и да не се стигне до една спешна ситуация."

Студентите обясниха, че с възрастта е добре кръвното налягане да бъде малко по-високо от обикновеното, за да може мозъкът да се снабдява по-лесно с кръв. Те нямат право да предписват или да сменят вече назначено лечение, тъй като все още не са завършили. Дават препоръки като редовно хранене, повече вода и движение.

Емилиян Гуднев: "Съветваме, когато е възможно и колкото е по-бързо да се обърнат към съответния специалист било то кардиолог, ендокринолог, който да им обърне внимание, да им окаже една по-качествена и по-компетентна консултация."

- Ти колко го поддържаш кръвното налягане с времето, примерно кога си го мерила колко е било?

- Нощеска съм го мерила, в 12 ч. беше 160 горната, пък долната 90.

- А болеше ли те нещо?

- Цялото ми тяло се тресеше, тресеше ме всичко и ми се надигаше.

Прегледите в селата около Банско ще продължат до края на месец септември, а от общината обещаха всеки месец да осигуряват специалисти за жителите на труднодостъпните места.


По съвместния проект за иновации в здравеопазването, кмета на община Банско има идея и за създаване на нов вид спешна помощ, чрез съчетаването на медици, пожарникари, полиция и планински спасители. Така според него шанса за спасяване на повече човешки животи се увеличава тройно. По тази тема предстоят и разговори между местната община и министерството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Торнадо удари американския щат Мичиган (ВИДЕО)
Торнадо удари американския щат Мичиган (ВИДЕО)
Учениците купуват учебници втора ръка, защото излизат два пъти по-евтино
Учениците купуват учебници "втора ръка", защото излизат два пъти по-евтино