НОВИНИ

Еманюел Макрон призова за европейски ренесанс

Близо три месеца преди изборите за Eвропарламент френският президент Еманюел Макрон отправи до европейските членки предложения, които да дадат нов тласък на европейския проект. "Дошъл е моментът за "нов европейски ренесанс", твърди френският държавен глава, който кани европейците на дебат. Сред предложенията на френския президент са въвеждане на европейска минимална работна заплата, подходяща за всяка страна, и обща агенция за киберсигурност.

bnt avatar logo
от Юлия Талева
18:16, 05.03.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

"Свободата, защитата, прогресът" са трите стълба на предложенията, които френският президент Макрон отправи в обръщението си пред евроизборите.

"Европа не е просто пазар, тя е проект", заявява президентът, изтъквайкии разочарованието на европейците от неполучената защита пред световните предизвикателства, но и манипулациите, довели според него до символичната криза на Брекзит.

Макрон предлага създаване на Европейска агенция за защита на демокрациите, която да пази изборните процедури от манипулации и фалшиви новини, той иска забрана на финансирането на политически партии от външни сили.

Президентът вижда европейската миграционна политика под контрола на Европейски център за вътрешна сигурност и обща служба за бежанци,и настоява за европейско предимство пред чуждата конкуренция. За инвестициите за опазване на климата той предвижда специална банка.

Макрон предлага и Конференция за бъдещето на Европа с участието на представителна извадка от европейските граждани, без "забранени теми".

Маргаритис Схинас, говорител на ЕК: В заключение по европейския ренесанс Франция и Комисията са на една вълна, водим една и съща битка.

Приветствано от мнозинството, за опонентите на Макрон обръщението е "предизборен маркетинг", "общи приказки" и "противоречия". Коментар във вестник "Монд" отбелязва, че Макрон е обърнал страницата на амбициозната си реч в Сорбоната малко след избирането си, и почти не споменава еврозоната. "Либерасион" загатва за целта на френския президент да сформира широко еврофилско ядро в бъдещия Европарламент с фигури и от Европейската народна партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подмяна на талоните за автомобили се налага само ако общината го изисква
Подмяна на талоните за автомобили се налага само ако общината го изисква
Три основни решения за енергетиката и туризма след визитата на Медведев в София
Три основни решения за енергетиката и туризма след визитата на Медведев в София