НОВИНИ

Еманюел Макрон създава нова структура за борба с тероризма

Френският президент Еманюел Макрон създава нова структура за борба с тероризма. Днес стана ясно, че мъжът, който снощи нападна с чук полицай пред катедралата "Нотр Дам" в Париж, е положил клетва пред "Ислямска държава". Появи се и видео с нападението.

Невена Бонева
от Невена Бонева
18:00, 07.06.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Новата антитерористична структура ще е базирана в Елисейския дворец. Съставът ще е между 50 и 100 души. Ще работи 24 часа в денонощието и ще координира дейността на разузнавателните служби. Ще е подчинена пряко на президента Еманюел Макрон.

Еманюел Макрон президент на Франция ( 21 април 2017 g.): Искам по -бързо реагиращо и ефикасно разузнаване. Затова създавам пряко при президента на републиката орган за координация, способен да реагира 24 часа в денонощието срещу ДАЕШ.

Звеното е предизборно обещание на Макрон. Още след атентатите от 13 ноември срещу френските служби имаше критики за взаимодействието и помежду им, и с европейските партньори.

Жан-Луи Брюгиер, бивш съдия: Проблемът с координацията съществува. Компонентите са няколко. Ако това звено успее да координира цялото разузнаване, така че да имаме централизирана информация в реално време, това ще е нещо добро.

Алжирец на 40 години е вчерашният нападaтeл пред "Нотр Дам". С чук той само рани леко един полицай и беше прострелян. При обиска в дома му е открито видео с клетва за вярност към ислямска държава и днес в болница вече е поставен под арест. Женен е за шведка, от 2014 е докторант по информатика в университета в Мец.

Арно Мерсие преподавател в университета в Мец, научен ръководител на докторанта: Работил е за шведското радио, говореше много хубави неща за Запада. Беше станал западен тип. Много съм изненадан. Дори и на такъв човек може да се промие мозъка. Наистина тъжно. Беше в тежко материално положение, изолиран. Може би това е един от факторите, които са изиграли роля.

Вчера стотици хора останаха блокирани в катедралата, докато полицията претърси и провери няма ли и други терористи. Дългите опашки днес показаха, че въпреки инцидента туристите не променят плановете си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста бившия военен, който простреля две кучета
Съдът остави в ареста бившия военен, който простреля две кучета
Скеле се срути по време на демонтаж от саниран блок в Благоевград
Скеле се срути по време на демонтаж от саниран блок в Благоевград