НОВИНИ

Ердоган иска зона за свободна търговия между Турция и страните от Залива

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че Анкара се стреми да укрепи икономически е военните си отношения с петролните монархии от Залива, посочвайки като пример проект за зона за свободна търговия.

bnt avatar logo
от БТА
15:44, 08.05.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света
ердоган иска зона свободна търговия турция страните залива

В интервю, публикувано от кувейтската информационна агенция КУНА, Ердоган, който утре планира да направи еднодневно официално посещение в Кувейт, допълва, че страната му е установила "стратегически диалог на високо равнище" с шестте членки на Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ), предаде АФП.
Този Съвет обединява Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Кувейт, Оман и Катар.

В момента се водят преговори по споразумение за изграждане на зона за свободна търговия, подчертава Ердоган.
Търговският стокообмен между Турция и ССЗ в момента е близо 17 милиарда долара годишно или 15,5 милиарда евро в сравнение с 1,7 милиарда долара или 1,5 милиарда евро през 1999 година.

По време на визитата Ердоган и емирът на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах се очакват да дадат начало на дейностите по разширяването на летището в Кувейт. Този проект е на стойност 4,3 милиарда долара или 3,9 милиарда евро и се изпълнява от турската компания Лимак холдинг (Limak Holding).

След изпълнението на проекта, който е най-големият, печелен от турска компания в Кувейт, капацитетът на летището трябва да се утрои до 25 милиона пътници.

В момента шест турски фирми работят по 30 проекта в Кувейт на обща стойност 6,5 милиарда долара, посочи Ердоган.

Над 280 кувейтски компании присъстват в Турция, където кувейтските инвестиции възлизат на 1,7 милиарда долара от 2002 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров с победа в Мадрид
Григор Димитров с победа в Мадрид
33 бездомни кучета от Варненския приют вече са осиновени
33 бездомни кучета от Варненския приют вече са осиновени