НОВИНИ

Ердоган пусна ТАНАП, а на 8 януари обеща и "Турски поток"

Газопроводът „Турски поток“ ще бъде открит на 8 януари в Истанбул. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде БГНЕС.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:17, 30.11.2019
Чете се за: 00:55 мин.
По света
ердоган пусна танап януари обеща турски поток

"Ние ще дадем старт на още един газопровод, „Турски поток“, на 8 януари в Истанбул“, заяви турският държавен глава по време на церемонията по откриването на газопровода ТАНАП, която се състоя в град Одрин, недалеч от българо-турската граница. На церемонията присъства и българският министър на енергетиката Теменужка Петкова.

ТАНАП е част от големия „Южен газов коридор“, който ще осигури на Турция и ЕС, природен газ от Каспийско море. България също ще може да се възползва от него, след като бъде построен интерконекторът между нашата страна и Гърция. Предвижда се Баку да ни доставя по 1 милиард куб.м. газ годишно от 2020 г.

Проектът „Турски поток“ предвижда изграждането на газопровод с две отсечки, всяка с капацитет по 15,75 милиарда куб.м. газ. Той ще свърже Русия и Турция по дъното на Черно море. Проектът стартира в края на 2014 г., след като „Южен поток“, който трябваше да излиза в България, бе спрян заради това, че не отговаря на европейските изисквания, съдържащи се в Третия енергиен пакет.

Първата отсечка на "Турски поток" ще снабдява с руско „синьо гориво“ Турция. След нейното изграждане Москва повече няма да използва маршрута през Украйна и България, а ще доставя газ директно на Турция.

Втората отсечка е предназначена за страните от Балканите и Централна Европа. Предполага се, че тя ще премине през територията на България за Сърбия и Унгария. Така България поне частично ще може да се компенсира транзита, който ще загуби за Турция, този път като обърне потоците от Изток на Запад.

„Газпром“ съобщи по-рано, че се провеждат тестове преди пускането в експлоатация на „Турски поток“, като двете тръби са запълнени с газ. /БГНЕС и РИА „Новости“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От УЕФА сигурни, че на Евро 2020 няма да има расизъм
От УЕФА сигурни, че на Евро 2020 няма да има расизъм
Извънредна проверка на МОСВ на язовир „Студена установи нарушения
Извънредна проверка на МОСВ на язовир „Студена" установи нарушения