НОВИНИ

ЕС може да се примири с бюджетния дефицит на Франция

Европейският съюз няма да взема мерки срещу Франция, въпреки че бюджетният й дефицит ще превиши позволеното равнище и ще достигне 3,2 процента от брутния вътрешен продукт. Това заяви еврокомисарят по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер в интервю за германската медийна група "Функе", цитирано от ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
21:40, 26.12.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света
примири бюджетния дефицит франция

По изключение ще приемем държавната задлъжнялост на Франция, която ще превиши позволените 3 процента, ако бъде продължен курсът на реформи, каза еврокомисарят. Изключението ще бъде еднократно и засяга само 2019 година, уточни той.

Преди няколко седмици проверихме френския бюджет и няма да започваме проверка още веднъж, каза той.

Френският парламент миналата седмица окончателно утвърди проектобюджета за 2019 година, предвиждащ намаляване на данъци и свиване на държавни разходи, припомня ТАСС. Заложеният бюджетен дефицит е увеличен от прогнозираните по-рано 2,8 процента до 3,2 процента заради антикризисните мерки, предложени от президента Еманюел Макрон.

На 10 декември държавният глава обяви в отговор на кризата с протестите на "жълтите жилетки" увеличаване на минималната заплата със 100 евро от 2019 година, допълнителен необлагаем бонус за работещите французи в края на тази година, отмяна на данъци за пенсионерите с пенсия под 2000 евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел одобрява планове за построяване на 2200 жилища на Западния бряг
Израел одобрява планове за построяване на 2200 жилища на Западния бряг
Силната икономика е дала тласък на празничните продажби в САЩ
Силната икономика е дала тласък на празничните продажби в САЩ